Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 05. 12:12, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb mérföldkő az online számlázásban

Újabb mérföldkő az online számlázásban

Mérföldkő az adózásban, hogy az adóhivatal 2021-től már minden számlát lát, az adózókat a koronavírus-járványra is tekintettel szankciómentes időszak segíti a zökkenőmentes átállásra március 31-ig

- tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Jelenleg hétköznaponként átlagosan egymillió számla érkezik az adóhivatalhoz. 2021. január 4-től ez a szám akár napi másfélmillióra is nőhet, jogszabályi szinten ugyanis tegnaptól vált teljessé az online számla rendszer, amelynek segítségével már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - hangsúlyozta Izer Norbert.

Az adatszolgáltatási kötelezettség az Európai Unió más tagállamába történő termékértékesítésre és az exportra is kiterjed, így gyakorlatilag a gazdasági élet teljes számlaforgalmára rálátása nyílik a NAV kockázatelemzőinek - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a felkészülést nehezítette a koronavírus-járvány, ezért a vállalkozások adóügyi könnyítést kaptak. 2021. január 4-től március 31-ig a NAV nem szab ki mulasztási bírságot, ha a vállalkozó nem, vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

Akik még nem regisztráltak az online számla rendszerében, mert például csak a magánszemélyek részére állítottak ki számlát, azoknak legkésőbb az első számla kiállításának a napjáig regisztrálniuk kell, hiszen ez a regisztráció a feltétele a szankciómentességnek - részletezte.

A gazdaságfehérítés mellett a vállalkozások digitális átállásában is fontos mérföldkő az online számlázás - jegyezte meg Izer Norbert. Már hétfőtől hatályosak azok a rendelkezések, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronikus számla kibocsátásával is teljesíthető legyen az online számlaadat-szolgáltatás. Az elmúlt héten megjelent rendeletmódosítás szerint a vállalkozás az adatszolgáltatásnak eleget tehet úgy is, hogy az elektronikus számlát az erre irányuló jelzés esetén a NAV-on keresztül bocsátja a vevő rendelkezésére - mondta az államtitkár. A papírszámlákról így különösen megéri átállni az elektronikus számlakibocsátásra - javasolta Izer Norbert, hozzátéve, hogy az adótanácsadók számítása szerint számlánként akár hétszáz forintot is spórolhatnak ezzel az érintettek.

A számla kiállítási, nyomtatási, postázási és adatrögzítési költségének megspórolása mellett a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben is sokat segíthet a papírszámlák korának véget vető, új adóügyi fejlesztés - fogalmazott az államtitkár.

A szankciómentes időszak lejártáig ugyan még van idő, de a felkészülés e három hónapjában komoly feladat vár a könyvelőkre és az adótanácsadókra is, hiszen a digitális átalakulás útján leginkább az adózási szakemberek tudják segítő közreműködésükkel végigvezetni a vállalkozásokat - mondta Izer Norbert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.