Városlista
2020. április 10, péntek - Zsolt

Hírek

2020. Március 25. 14:02, szerda | Belföld

Újabb, óriási áttörés: Magyarország önellátó lesz fertőtlenítőszerből

Újabb, óriási áttörés: Magyarország önellátó lesz fertőtlenítőszerből

A Mol almásfüzitői telepe megkezdte a fertőtlenítőszerek gyártását.

Az Operatív Törzzsel szervezik a logisztikát, először a kutakon, később a kiskereskedelemben is elérhető lesz a legyártott mennyiség. Napi 50 ezer liter fertőtlenítőt gyártanak majd, amivel hónapokig kielégíthető lesz a teljes ország igénye - jelentette be Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

"Az idősotthonok területén is meg kell akadályozni a csoportosulásokat, ezért felvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el ezen intézményekben" - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: "a legfontosabb a járvánnyal kapcsolatban a megelőzés és a fertőtlenítés,
ezért a Mol almásfüzitői egysége folyamatosan fertőtlenítőszereket gyárt, amelyek alkalmasak mind felületek, mind emberi bőr fertőtlenítésére.
Ezeket mától elérhetővé teszik és folyamatosan szállítják az egészségügynek, a biztonsági szolgálatoknak, a közigazgatási szerveknek és a közlekedési vállalatoknak."

"Az elkövetkezendő két hét folyamán a fertőtlenítőszerek eljutnak a kiskereskedelmi forgalomba is, és a Mol kutaknál is elérhetőek lesznek. A gyártás napi 50 ezer liter ilyen szer előállítását teszi lehetővé, az alkalmazottak 24 órában, három műszakban dolgoznak. Mindemellett a Mol biztosítja az ország ráeső energiaellátását is" - mondta az ügyvezető igazgató.

A két új termék receptúrája a WHO ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerezte be a MOL Lub, így hazai beszállítótól, hazai cég állítja elő a hazai higiéniás termékeket.

Ez lehet a záloga a gazdaság helyreállításának

Schanda Tamás hozzátette, hogy ez a bejelentés kiváló példája a vállalatok és a kormány együttműködésének. Ez a záloga annak, hogy a járvány után minél hamarabb talpra álljon a gazdaság. A legfontosabb, hogy az emberi életeket megóvjuk, és minden igény csak ezután következhet – mondta az államtitkár.
Az egész nyugati világ versenyben van a kínai egészségügyi termékekért. Mivel Magyarország tíz éve nagyon jó viszonyban van a keleti országokkal, ezért jelentős egészségügyi szállítmány érkezett Kínából.
Schanda Tamás szólt arról is, hogy a külföldi beszerzés mellett mostantól jelentősen felfut a hazai gyártás is. Ez utóbbi tevékenység révén tompítani lehet az elmúlt évtizedben nem látott gazdasági visszaesést is – tette hozzá az államtitkár.


Újabb vállalatoknál is megjelent a honvédség

Ruszin Romulusz dandártábornok arról beszélt, hogy 84 vállalatnál van jelen mostantól a honvédség. "A cél, hogy zavartalan legyen a termelés" - mondta.
Közölte. "A katonai irányító törzs élelmiszer- és gyógyszergyártóknál jelent meg. Az akciócsoport folyamatosan elemzi a kialakult helyzetet."
Az északi és a déli határnál is jelen van a honvédség. A dandártábornok szólt arról is, hogy a járőrözés is folytatódik a 15 nagyvárosban. Több más megkeresés is érkezett a honvédséghez, hogy más városokban is járőrözzenek, mindez pedig a bizalmat mutatja.

Müller Cecília arról beszélt, hogy 226-ra emelkedett a fertőzöttek száma szerdára, és egy brit állampolgár meghalt.
A meghalt férfi is krónikus betegségekben szenvedett.
Az országos tisztifőorvos elmondta: látogatási tilalom van az idősotthonokban. Hozzátette, hogy az idősotthonok területén is meg kell akadályozni a csoportosulásokat, mert így gyorsabban terjedhet a betegség. Felvételi zárlat van ezekben az intézményekben.


Újabb 15 milliárd egészségügyi felszerelésekre

Lakatos Tibor rendőrezredes, az Operatív Törzs szóvivője elmondta, hogy újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány további egészségügyi eszközök beszerzésére. Közölte, hogy az Operatív Törzs elrendelte az intenzív osztályok kapacitásának a bővítését.
Jó ütemben zajlik a kiskunhalasi kórház építése, és a Hungexpo területén berendezett kórház felszerelése is.
Az utóbbi helyen 330 fő helyezhető el. Csak akkor fogják ezeket üzembe helyezni, ha szükséges lesz – mondta Lakatos Tibor.

Az ezredes Hozzátette: "az egyes településeken bevezetett kijárási tilalom kapcsán a kormányhivatalok törvényességi észrevételeket tesznek. Arról is beszélt, hogy a hatósági házi karanténban lévők csak szabálysértést követnek el.
Velük szemben a rendőrség figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat.
Eddig átlagosan 31 ezer forintos helyszíni bírságot szabtak ki, máig közel 200 esetben kellett lépnie a hatóságoknak ."

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 10. 05:00, péntek | Belföld

Folytatódik a meleg, napsütéses idő az ünnepi hétvégén is

Az ünnepi hétvégén is folytatódik a meleg, napsütéses idő. Változás húsvéthétfőn, a nap második felétől várható - derül ki a meteorológia országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2020. Április 10. 05:00, péntek | Belföld

Péntektől országos tűzgyújtási tilalom

Péntektől - a fokozott erdőtűzkockázat miatt - országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

2020. Április 09. 17:40, csütörtök | Belföld

Határozatlan időre meghosszabbítják a koronavírus miatti kijárási korlátozást

Határozatlan időre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatt két hete elrendelt kijárási korlátozást - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Facebook-oldalán.

2020. Április 09. 15:09, csütörtök | Belföld

Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg

Az oktatási akciócsoport javaslata szerint - mondta a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.