Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2019. Október 30. 10:39, szerda | Külföld

Újabb per indult a Google ellen

Újabb per indult a Google ellen

Bírósági keresetet nyújtottak be a Google anyacége, az Alphabet ellen Ausztráliában.

A vád szerint ugyanis félrevezették az okostelefon használókat azzal kapcsolatban, hogy miképpen gyűjtik be és használják fel helymeghatározási adataikat – összegzi a Reuters.

Az ausztrál Versenyfelügyeleti és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) szerint a Google helyi vállalata nem közölte a felhasználókkal, hogy két beállítást is ki kell kapcsolni ahhoz, ha nem akarják személyes adataikat elküldeni a cégnek.
IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

"A Google által nyújtott félrevezető információk szerint a felhasználók nem tudtak megalapozottan dönteni" – írta az ACCC a szövetségi bíróságnak benyújtott dokumentumban.

A hatóság szerint a cég megtévesztette a felhasználókat azzal, hogy csak akkor akadályozhatják meg helymeghatározási adataik begyűjtését, ha nem használják a Google Search és a Google Maps mobilalkalmazásokat.

A Google szóvivője elmondta, hogy az amerikai technológiai vállalat felülvizsgálja az ACCC állításait, és együttműködik a hatóságokkal.

Ez az első pere az ACCC-nek az olyan technológiai óriásokkal szemben, mint a Google, vagy a Facebook, de a hatóság elmondta, hogy további törvényi szigorítások várhatóak a magánélet védelme érdekében, valamint a tartalommegosztásokkal kapcsolatban.

"Biztosítékot akarunk, hogy a jelenlegi gyakorlat nem folytatódik" – nyilatkozta Rod Sims, az ACCC elnöke.

Az Európai Unió által bevezetett GDPR adatvédelmi irányelv is ezt a célt szolgálja. Januárban a francia hatóságok 50 millió eurós bírságot szabtak ki a Google-ra,mert az megsértette az adatvédelmi törvényeket. És az ír adatvédelmi biztos továbbra is vizsgálja az amerikai céget, hogy megsértette-e a magánélet védelmére vonatkozó törvényeket.

Forrás: origo.hu

Kép: Illuszráció

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 05:00, hétfő | Külföld

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot

Újabb, 4,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot vasárnap kora délután - közölte a helyi sajtó.

2020. Szeptember 20. 15:03, vasárnap | Külföld

Ismét csaknem öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban

Április vége óta a legmagasabbra emelkedett Németországban az új típusú koronavírussal fertőzöttek regisztrált napi száma a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombaton ismertetett adatai szerint.

2020. Szeptember 20. 13:00, vasárnap | Külföld

Négyhavi csúcson az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

A legfrissebb adatsor szerint több mint négy hónapja nem mért szintre emelkedett szombaton a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában.

2020. Szeptember 20. 11:00, vasárnap | Külföld

Stagnál a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

Hetek óta stagnál a koronavírussal újonnan megfertőződtek napi száma a Nyugat-Balkánon az érintett országok átlagát tekintve.