Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2019. Október 30. 10:39, szerda | Külföld

Újabb per indult a Google ellen

Újabb per indult a Google ellen

Bírósági keresetet nyújtottak be a Google anyacége, az Alphabet ellen Ausztráliában.

A vád szerint ugyanis félrevezették az okostelefon használókat azzal kapcsolatban, hogy miképpen gyűjtik be és használják fel helymeghatározási adataikat – összegzi a Reuters.

Az ausztrál Versenyfelügyeleti és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) szerint a Google helyi vállalata nem közölte a felhasználókkal, hogy két beállítást is ki kell kapcsolni ahhoz, ha nem akarják személyes adataikat elküldeni a cégnek.
IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

"A Google által nyújtott félrevezető információk szerint a felhasználók nem tudtak megalapozottan dönteni" – írta az ACCC a szövetségi bíróságnak benyújtott dokumentumban.

A hatóság szerint a cég megtévesztette a felhasználókat azzal, hogy csak akkor akadályozhatják meg helymeghatározási adataik begyűjtését, ha nem használják a Google Search és a Google Maps mobilalkalmazásokat.

A Google szóvivője elmondta, hogy az amerikai technológiai vállalat felülvizsgálja az ACCC állításait, és együttműködik a hatóságokkal.

Ez az első pere az ACCC-nek az olyan technológiai óriásokkal szemben, mint a Google, vagy a Facebook, de a hatóság elmondta, hogy további törvényi szigorítások várhatóak a magánélet védelme érdekében, valamint a tartalommegosztásokkal kapcsolatban.

"Biztosítékot akarunk, hogy a jelenlegi gyakorlat nem folytatódik" – nyilatkozta Rod Sims, az ACCC elnöke.

Az Európai Unió által bevezetett GDPR adatvédelmi irányelv is ezt a célt szolgálja. Januárban a francia hatóságok 50 millió eurós bírságot szabtak ki a Google-ra,mert az megsértette az adatvédelmi törvényeket. És az ír adatvédelmi biztos továbbra is vizsgálja az amerikai céget, hogy megsértette-e a magánélet védelmére vonatkozó törvényeket.

Forrás: origo.hu

Kép: Illuszráció

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 07:00, hétfő | Külföld

Csaknem háromezer pedagógust függesztettek fel az állásából a védőoltás hiánya miatt

Az általános és középfokú oktatási intézményekben mintegy 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából Ukrajnában, amiért nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást

2021. November 28. 14:09, vasárnap | Külföld

Németországban is felbukkant az omikron variáns

Németországban is felbukkant az omikron variáns, az új típusú koronavírus Dél-Afrikából indult változatát két ember szervezetében mutatták ki - jelentették be szombaton Münchenben.

2021. November 28. 12:00, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 261,2 millió, a halálos áldozatoké 5,19 millió a világon

A világon 261 266 072 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 194 517 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2021. November 28. 08:00, vasárnap | Külföld

Az európai állatkertek hím gorillákat akarnak leölni

Állatvédők tiltakoznak az ellen, hogy az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége felnőtt hím gorillákat tervez leölni. Az állatvédők szerint ezeket az egyedeket vissza kellene engedni a vadonba.