Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 05. 06:00, csütörtök | Helyi

Újabb százmilliókat adnak Győrnek

Újabb százmilliókat adnak Győrnek

A vízi élménypark, az új sporthotel és a belvárosi közlekedés átalakítása előkészítésének támogatói okiratára már pecsét került.

A napokban a kórház melletti parkolólemez megkezdéséhez szükséges dokumentum is megérkezik városunkba…

Február 2-i lapszámunkban részletesen is beszámoltunk a Modern Városok Program győri fejlesztéseinek aktuális állásáról. Annak apropója az volt, hogy Simon Róbert Balázs megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár, győri országgyűlési képviselő átadta Borkai Zsolt polgármesternek a Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál tér tervezésére kiállított támogatói nyilatkozatot. Nos, a hét közepén újabb okiratok érkeztek, amelyek több fontos fejlesztés megkezdését teszik lehetővé. „A Modern Városok Program 23 városra vonatkozóan több mint 250 projektet tartalmaz, a fejlesztések összértéke meghaladja a 3500 milliárd forintot részben hazai, részben pedig uniós forrásból. Győrre vetítve mindez azt jelenti, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester által 2017 áprilisában aláírt megállapodás révén 18 fejlesztés valósulhat meg 130 milliárd forintot meghaladó értékben.” – kezdte összegzését Simon Róbert Balázs. Mint mondta, országosan az elmúlt évben a miniszterelnökség 146 milliárd forintot, idén április 1-ig pedig több mint 110 milliárd forintot fizetett ki a beruházások támogatására. Győr esetében tavaly az állatkert fejlesztésére előbb 410, majd 670 millió forint érkezett, míg idén a színház fejlesztésével kapcsolatban egymilliárd 55 millió forint.

Az államtitkár ezúttal három újabb támogatói okiratot adott át a polgármesternek. A vízi élménypark megvalósításának előkészítésére a dokumentum 2018-ra 366 millió forintot tartalmaz, az új sporthotel előkészítésére 65 millió, míg a belvárosi közlekedési rendszer átalakításának tervezésére ezúttal 45 millió forint érkezik Győrbe. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy napokon belül még egy támogatói nyilatkozatra kerül pecsét, ez pedig további 710 millió forintot jelent, amely a kórház mellett épülő parkolólemez fejlesztéséhez kapcsolódik. Simon Róbert Balázs kiemelte, a meglévő gyógy-, termál- és élményfürdő bővítése mellett megújul a strandfürdő, és egy igazi vízi élménypark jön létre, természetesen a parkolási lehetőség és az árvízvédelem biztosításával. A beruházás teljes értéke mintegy 8,5 milliárd forint, és 2020-ban készülhet el.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, győri országgyűlési képviselő a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház mellett épülő parkolólemezzel kapcsolatban kiemelte, a meglévő helyekhez képest több mint 180 új parkolóhely jön létre a 2019-ben elkészülő beruházásnak köszönhetően. A közel 360 férőhelyes, földszint plusz kétszintes parkolólemez építése jelentősen csökkentheti a kórház környékén tapasztalható parkolási nehézségeket, s az egészségügyi intézmény területén kialakítandó új parkolók révén az egészségügyi dolgozók számára is kulturált parkolási lehetőség nyílik. Ahogy elhangzott, ez a fejlesztés az idén 710 millió forinttal számolhat, de a teljes beruházás kétmilliárd forintot jelent, és természetesen akadálymentes lesz, tartalmazza a szükséges mozgáskorlátozott parkolóhelyeket, valamint az elektromos autók kiszolgálását is.

„A 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál sikeres megrendezése számos pozitív hozadékkal járt, többek között, hogy a magyar állam támogatásával olyan modern sportinfrastruktúra jött létre a városban, ami miatt nemzetközi nagyrendezvényeket, rangos edzőtáborokat tudunk kiszolgálni.” – kezdte Borkai Zsolt polgármester, aki hangsúlyozta, a külföldi és hazai klubok, egyesületek részéről óriási az érdeklődés városunk iránt. Az Olimpiai Sportpark létesítményei melletti, valamint az Aqua Sportközpont tőszomszédságában lévő terület ezért is kitűnő helyszín a sporthotel megépítéséhez. A város 84 szobás, 3 csillag superior besorolású sporthotellel gazdagodhat, mintegy 3,1 milliárd forint értékben. Borkai Zsolt kiemelte, a már megkezdett projektek kitűnően haladnak, emlékeztetett arra, hogy a színház tervpályázata sikeresen zajlott le, ahol nagyszerű ötletek, kitűnő tervek készültek a kulturális intézmény megújítására. Ahogy múlt heti számunkban részletesen is beszámoltunk róla, a győztes pályázó a TEATRO Építész Műterem Kft. lett, amely egy a jellegzetes formákat megőrző, de a tereket jelentősen korszerűsítő, a színháztechnikát modernizáló, és a kamaraszínházat a nagyszínház mellé helyező tervet készített.

A most átadott támogatói okiratok között 2018-ra 45 millió forinttal szerepel a belvárosi közlekedési rendszer átalakításának előkészítése, amely összességében egy legalább 15 milliárd forintos komplex fejlesztés a vasútállomás és a buszpályaudvar felújításával, új közlekedési kapcsolatok, köztük egy új aluljáró létesítésével. Végezetül lapunk az állatkert fejlesztésének jelenlegi állapotáról is érdeklődött.

Mint megtudtuk, a főbejárat (makettje a képen látható) és az állategészségügyi központ, valamint a zsiráfház bővítése, orrszarvú-ház építése a kivitelező kiválasztásának szakaszában jár, és a tényleges kivitelezési munkák a nyár folyamán kezdődhetnek. Borkai Zsolt a tájékoztatót azzal zárta, hogy a fejlesztések meghatározása is egy közös munka volt a lakossági igények mentén, ahogyan a projektek megvalósítása is az. Köszönetet mondott ezért a város két országgyűlési képviselőjének, valamint a hivatali kollégáknak, akik magas szakmai színvonalon végzik a beruházások előkészítését, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is ezzel az együttműködéssel és hasonló dinamizmussal folytatódhat a Modern Városok Program győri megvalósítása.

Papp Zsolt

Forrás: gyorplusz.hu
Fotó: O. Jakócs Péter; Simon Róbert Balázs Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.