Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2017. December 15. 08:16, péntek | Helyi

Újabb tárgyak a Schima Bandi tárlaton

Újabb tárgyak a Schima Bandi tárlaton

A nagy érdeklődés miatt megújították a, már októberben megnyílt Schima Bandi tárlatot. A neves győri iparművész emlékkiállítása a Magyar Ispitában tekinthető meg, január 14-ig.

Óriási népszerűségnek örvend, több ezren voltak kíváncsiak rá.

A december 10-én újranyitott kiállításról Pápai Emese művészettörténész, a tárlat kurátora és rendezője elmondta, a liturgikus tárgyakat visszaadták az egyházaknak, hiszen azok nélkül nincs karácsonyi ünnep. Az egyházi tárgyak helyett olyan használati-, dísz-, és emléktárgyakat állítottak ki, amelyek október óta bukkantak fel.

Sokan jöttek rá a kiállítást megnézve, nekik is van otthon Schima Bandi-tárgyuk, amit fel is ajánlottak a múzeumnak. Olyan is akadt, aki a kiállítás hatására vásárolt egy aukción Schima Bandi-tárgyat és azt ajánlotta fel bemutatásra. Többek mellett tintatartót, tűpárnát, vázát, hamuzót is láthatunk, amely a mester keze munkáját dicséri.

Pápai Emese kiemelte, folyamatosan érkeznek csoportok, civil társaságok, iskolai osztályok, különféle szervezetek az Ispitába, nagyon népszerű a tárlat. A vasárnapi újranyitáson pedig annyian voltak, mint az októberi megnyitón, itt számolt be ugyanis a kiállítás négy rendezője az elmúlt két év kutatásainak eredményeiről.

Valószínűleg vándortárlat formájában él tovább, várják már Pozsonyban, Komáromban és Orosházán is, ahol a mester született.

A kiállításról katalógus készül, melyet február elején mutatnak be, ezzel is őrizve a Schima Bandi hagyatékot.

A tárlat január 14-ig, hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.

F.G.

Forrás: gyorplusz.hu

fotó: Marcali Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét