Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb vonalakon lesz olcsóbb a vonatozás

Újabb vonalakon lesz olcsóbb a vonatozás

Újabb 15 mellékvonalon lesz olcsóbb a vasúti utazás február 15-től - jelentette be pénteken budapesti sajtótájékoztatóján Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Így már összesen 30 mellékvonalon, 1400 kilométeren, a magyarországi vasútpálya ötödén lesz olcsóbb az utazás – tette hozzá.

Holnaptól 25 százalékkal olcsóbb lesz az utazás immár 1400 kilométer vasúton - jelentette be az államtitkár. A kormány eredeti célja volt a kötöttpályás közlekedés fejlesztése, és ennek jegyében sok helyen zajlanak az országban jelentős beruházások. A MÁV 42 új motorvonatot is vásárolt – emlékeztetett Völner.

Mivel azonban nem mindenhol megfelelő komfortfokozatúak a vasútvonalak, a versenyképesség biztosítása érdekében tarifacsökkentésre kerül sor. Az itteni regionális tarifák 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az országos díjaknál. Ezek a mellékvonalak jelentős része amúgy is elmaradottabb térségeket érintenek, így ezzel a lépéssel egyben segítséget is kívánnak nyújtani az itt lakó embereknek – jelentette ki Völner Pál.

Újságírói kérdésre hozzátette: a tarifacsökkentés körülbelül 180 millió forint kiesést jelent a MÁV-nak, de ezt az összeget a vállalat ki fogja tudni gazdálkodni.

A mérsékelt menetjegyárakkal szeretnének versenyképesebb utazási lehetőséget nyújtani és növelni az utazók számát azokban a térségekben is, ahol sok esetben az iskola vagy a munkahely távolabb található a lakóhelyhez képest - mondta Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója. Emellett a mellékvonalak egy része – példaként a Győr–Veszprém vonalat emelte ki - szabadidős tevékenységek számára is kiváló terület - hívta fel a családok figyelmét Ungváry.

A mostani döntéssel összesen 30 mellékvonalon, 1400 kilométeren, a magyarországi vasútpálya ötödén lesz olcsóbb az utazás; a döntést a MÁV-START Zrt. javaslata alapján hozta meg a szaktárca. Ezzel az utolsó, 2010 után újranyitott vonalszakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig olcsóbban lehet közlekedni vonaton.

Az alacsonyabb díjak újabb 15 szakaszon (Győr – Veszprém, Kaposvár – Siófok, Székesfehérvár – Pusztaszabolcs, Dunaújváros – Cece/Simontornya, Dombóvár – Bátaszék, Villány – Mohács, Eger – Szilvásvárad, Miskolc – Tiszaújváros, Miskolc – Tornanádaska, Kisújszállás – Kál-Kápolna, Mátészalka – Záhony, Nyíregyháza – Fehérgyarmat, Mezőhegyes – Újszeged, Mezőhegyes – Battonya és Kunszentmárton – Kiskunfélegyháza) lesznek elérhetőek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során