Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Február 04. 06:22, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Újabb súlyos terhek várnak a lakosságra?

Újabb súlyos terhek várnak a lakosságra?

20-30 százalékkal drágulhat a távhő ára jövőre, egyes termelők 2011-től nem kapnak támogatást a hővel kapcsoltan termelt áram árában. A kiesést kénytelenek a lakosságra terhelni. A következő hónapokban a hideg is megemeli a fűtéssz

A távhő 5 százalékos áfakulcsba sorlása 18 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésben, a fogyasztási adó csökkentését az MSZP kampánycélokra használja. Szakértők szerint azonban, amit a kormánypárti képviselők az egyik kezükkel adtak, azt a másikkal vissza is vették. Egy törvénymódosítás miatt 2011-től a hőerőművek kétharmada kiesne a kötelező átvétel rendszeréből. Így tőlük a továbbiakban nem vásárolná meg az állam a piacinál magasabb áron a hőenergia előállítása során keletkező áramot. Jelenleg az állam 65-70 milliárd forinttal támogatja a kötelező átvételi rendszeren keresztül a hőerőműveket, közvetve pedig a távhővel fűtő háztartásokat.

Kenyeres László energiajogi szakértő közölte: a távhőtermelőknek két lehetőségük van, amennyiben a támogatásuk kiesik: igyekeznek egyéb megtakarítást elérni, ellenkező esetben nyilván ezt a kiesett bevételt a szerződéseken keresztül a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatókkal szemben fogják érvényesíteni, ami a lakossági távhőárakban is meg fog jelenni. A szakértő a hírTV-nek azt mondta, hogy akár 20-30 százalékos emelkedés is elképzelhető.

Magasabb lesz az idei fűtésszámla is, de még nem a támogatási rendszer változása, hanem a szokásosnál hidegebb tél miatt.

Balogh Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője azt mondta: egy átlagos lakás 2-2,5 gigajoullal fogyasztott többet, mint egyébként, és ez mintegy 6-10 ezer forintos költségnövekedést fog eredményezni a lakás állapotától, szabályozhatóságától függően.

A hőerőművektől emelt áron átvett villamosenergiát egyébként az állam továbbértékesíti az áramszolgáltatóknak, vagyis a távhőtámogatás árát a lakosság állja - a villanyszámlában.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.