Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 26. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Újabb szárnyvonalakat nyitnának meg, a menetrend is módosulhat

Újabb szárnyvonalakat nyitnának meg, a menetrend is módosulhat

Október elején dönt a kormány, mely szakaszokon indulhat újra a vasúti közlekedés a korábban bezárt szárnyvonalak közül. Nyáron öt vonalon állították vissza a forgalmat. A menetrenddel és a menetidővel azonban még a szeptemberi módos

A Győrből Veszprém felé közlekedő vonat a bakonyszentlászlói állomásra a menetrend szerint 15 óra 47 perckor érkezik, ám innen csak 17 óra előtt 10 perccel indul tovább. Hasonló a helyzet a Veszprémből Győr felé induló járattal is, igaz, az Zircen vesztegel egy órát.

A menetidő is jelentősen megnőtt, az újranyitás óta ezért kevesen választják a vasúti közlekedést Győr és Veszprém között. A 72 kilométeres szakaszt ez a vonat három óra alatt teszi meg.

Majoros Sándor közlekedésmérnök elmondta: az alépítmény nem biztos, hogy bírja a terhelést, ráadásul a rengeteg eső sok helyen meg is lazította a talajt, tehát át kellene vizsgálni. „Sajnos most be kell érnünk ennyivel, és örüljünk neki, hogy ez is működik” – tette hozzá.

Megerősítésre szorulna a vasúti alépítmény az ugyancsak újraindított Komárom-Székesfehérvár vonalon is.

– Olyan nagy teljesítményű gépek jártak hosszú ideig rajta, amik tönkretették ezt a vasutat, helyre kellene állítani – közölte Márkosi Antal volt szolgálatvezető. – Ahol még hiányzik, a dunai árvízi töltést is meg kellene csinálni, mert amikor áradás van, az a vasút állapotát rontja – tette hozzá.

Komáromban úgy tudják, hogy a szaktárca tervei között szerepel az Almásfüzítő-Esztergom vonal újraindítása is, de megnyitná a korábban bezárt Szilvásvárad-Putnok és az Abaújszántó-Hidasnémeti vasútvonalat is a kormány. A részletekről október elejére ígér tájékoztatást az infrastruktúráért felelős államtitkár.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára reméli, hogy a közeljövőben – egy-két héten belül – eldől, hogy melyik lesz az a következő öt szárnyvonal, amelyeket még idén forgalomba tudnak állítani. – Szakmai előkészületek már voltak, és rövidesen be is jelentik a következő vonalakat – tette hozzá.

Ahol szükséges az újranyitott szakaszokon, még idén módosítaná a menetrendet a minisztérium.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.