Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2020. Január 02. 11:23, csütörtök | Belföld

Újdonság érkezik a magyar bankokba, minden bankszámlás ügyfél érintett

Újdonság érkezik a magyar bankokba, minden bankszámlás ügyfél érintett

A bankoknak minden év elején átlátható kimutatást kell küldeniük ügyfeleiknek az előző évben felszámított banki díjakról, jutalékokról és költségekről.

Az Európai Unió fizetési számla irányelvével (Payment Accounts Directive - PAD) kapcsolatos szabályok alapján, melyet a magyar jogba a 144/2018. számú kormányrendelet ültetett át.

Ez a tájékoztatás részét képezi a PAD irányelv által kialakított keretrendszernek, annak harmadik fázisaként lép életbe,
mely átláthatóbb banki költségkimutatást vár el az uniós hitelintézetektől, továbbá jelentősen könnyít az ügyfelek számára a bankok közötti választásban és a bankok közötti váltásban is.

A fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről szóló, 144/2018. (VIII.13). számú kormányrendelet alapján a bankoknak minden évben legalább egyszer, január 31-ig díjkimutatást kell küldeniük az ügyfeleiknek, melyen feltüntetik a tőlük előző év január 1. és december 31. között, tehát az előző naptári évben felszámított díjakat.

Az első alkalommal, tehát 2020. január 31-ig csak az utolsó öt hónapról kell tájékoztatást adni, vagyis 2019. augusztus 1-től 2019. december 31-ig.

A tájékoztatás díjmentes.

A díjkimutatásnak az EU irányelv és a magyar kormányrendelet szerint legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

1. Számlavezetés
2. Internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás
3. SMS-szolgáltatás
4. Telefonos banki szolgáltatás
5. Átutalás belföldön forintban
6. Rendszeres átutalás
7. Beszedés
8. Átutalás euróban (SEPA)
9. Átutalás egyéb devizában
10. Deviza-jóváírás
11. Betétikártya-szolgáltatás
12. Hitelkártya-szolgáltatás
13. Betéti vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
14. Betéti vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön
15. Készpénzfelvétel belföldön
16. Készpénzfelvétel külföldön
17. Készpénzbefizetés belföldön
18. Folyószámlahitel
19. Limitmódosítás
20. Igazolások kiállítása és rendelkezésre bocsátása

A tájékoztatást az ügyféllel kötött megállapodás szerinti kommunikációs csatornán nyújtja a pénzforgalmi szolgáltató, így postai úton vagy elektronikusan.

A bankoknak ebben a díjkimutatásban arra is fel kell hívni az ügyfeleik figyelmét, hogy az interneten egy, a Magyar Nemzeti Bank által üzemeltetett felületen a banki költségeiket össze is hasonlíthatják más bankok hasonló konstrukcióival.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Róka László

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 24. 18:01, csütörtök | Belföld

Hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

Hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

2020. Szeptember 24. 14:05, csütörtök | Belföld

Szállodaszövetség: Budapesten 70 százalék feletti, vidéken 20-40 százalékos lehet a bevételkiesés idén

A budapesti szállodák többségénél az idén a bevételkiesés 2019-hez képest 70 százalék fölötti, míg vidéken 20-40 százalékos lehet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének reprezentatív kutatása szerint.

2020. Szeptember 24. 12:00, csütörtök | Belföld

Nem csak volt jegyesét, de új szerelmét is megpróbálta megölni egy 16 éves fiatal

Levágta magáról a nyomkövetőt a jegyese megölésének kísérletével vádolt fiatal, és megpróbálta megölni új barátnőjét, valamint annak anyját is;

2020. Szeptember 24. 10:02, csütörtök | Belföld

Németországban kockázatos területnek minősítették Győr-Moson-Sopron megyét

Felvették Győr-Moson-Sopron megyét az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban szerdán.