Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 31. 08:52, szerda | Életmód
Forrás: Szalontai Tünde

Újévi babonák és hiedelmek – hogyan lehet szerencsénk az újévben is?

Újévi babonák és hiedelmek – hogyan lehet szerencsénk az újévben is?

Vajon milyen babonák, hiedelmek és szokások ötvözik az óév utolsó napját, és mit kell tennünk ahhoz, hogy az újévben is szerencsések legyünk.

Hogyan lehetünk sikeresek és gazdagok, és vajon képesek vagyunk-e a szilveszteri fogadalmunkat betartani? Egyáltalán, érdemes-e bármit is megfogadnunk, vagy csak tegyünk mindent úgy, ahogyan eddig is a legjobbnak gondoltuk?

Erre nincs jó válasz, viszont jó pár szerencsehozó szilveszteri babona van, amelyből mi magunk sem maradhatunk ki.

Az első és legfontosabb dolgok egyike, hogy újévkor tegyük félre a reformételeket, a szakácskönyvünket érdemes máshol felütnünk – és semmiképpen ne együnk szárnyast. A mondás ugyanis úgy tartja, aki szilveszter napján szárnyast eszik, az az egész évi rosszat kaparja el, ugyanakkor újév első napján a szerencsénket is elkaparja az a fránya szárnyas jószág. A pulyka egyébként is híres arról, hogy haragot hoz a házhoz.

Halat sem érdemes fogyasztanunk, mert elúszik vele a szerencsénk, ugyanakkor malacot egészen bizonyosan kötelező ennünk, mivel az orrával túrja elő a szerencsét. Talán így van, talán nem, mindenesetre némi malacsültet érdemes fogyasztanunk a biztonság kedvéért!

Újévi babonák és hiedelmek – hogyan lehet szerencsénk az újévben is?

Szerencsehozó babona az is, hogy ha újév napján férfi érkezik a házhoz, akkor szerencsét hoz, ám hölgylátogató esetében ez nem jelent túl rózsás helyzetet, ő ugyanis nem hozza, ellenben biztosan viszi a szerencsét.

További követelmény, hogy még véletlenül se vigyük le éppen újév első napján a szemetest, mert azzal a szerencsét is kivisszük a lakásunkból. Szemeteskuka ide vagy oda, mindenképpen várjunk vele másodikáig, ilyen apróságon ne múljon az évünk sikeressége!

A szilveszteri fogadalmak mellett legalább olyan fontos, hogy amit az újév első napján teszünk, olyan lesz az egész évünk is. Kerüljük tehát a hosszan tartó vitákat, veszekedéseket, igyunk inkább egy pohár forralt bort és a kandalló mellett beszélgessünk nagyokat, vagy szeretkezzünk egy jót a párunkkal, ha van.

Hogyan álljon pénz a házhoz az újévben is: mindenképpen fogyasszunk pénzre emlékeztető ételeket, úgymint lencsét, babot vagy borsót, hiszen ezek a gazdagságot, a bőséget szimbolizálják. Érdemes ilyenkor a kamrát, az éléstárat is feltölteni, mert ha ilyenkor mindenből van tartalék, az az egész évre nézve kedvező.

Állítólag ha újévkor rétest sütünk, akkor a szerencsét is tartósabbá varázsolhatjuk, ha lehetséges, kerüljön némi rétestészta is az asztalra.

Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, hogy ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amikbe gondosan belerejtették a papírra írt legkülönfélébb férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljött a víz felszínére, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.

Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.

Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

Akinek van almafája, íme, egy külföldi hagyomány: a tiroliak esküsznek rá, hogy ha a férfiak szilveszter éjszakáján meztelenül megrázzák az almafát, egész évben nem lesz gondjuk.

A pénzérméktől anyagi helyzetünk kedvező alakulását remélhetjük. Szilveszteréjszaka az utolsó óraütésnél halmozzuk az érméket asztalra a lámpa alá vagy mások szerint, legyen a zsebünkben aprópénz.

A nagy zajkeltéssel szilveszter éjszakáján egyesek szerint el lehet üldözni a gonosz és rossz szellemeket, valamint az óévet, és egy igen egyszerű magyarázat szerint ez csupán a jókedv és a vidámság jele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.