Városlista
2020. október 26, hétfő - Dömötör

Hírek

2010. Január 09. 08:09, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Újévi fogadalom: zöldebb életvitel 2010-ben

Újévi fogadalom: zöldebb életvitel 2010-ben

A tipikus fogadkozások mellett úgy tűnik egy új elhatározás is egyre gyakrabban kerül be az újévi fogadalmak közé: "idén környezettudatosabban fogok élni". Egy friss amerikai felmérés szerint ugyanis az amerikaiak mintegy fele ha

Legyen ez az év zöldebb!

Az amerikai Tiller megbízásából készült felmérés eredményei szerint ma már nem csak a "leteszem a cigit" vagy "le fogok fogyni" típusú újévi fogadalmak hangzanak el gyakran szilveszter este, de egyre többen gondolnak ilyenkor a környezetre is. A kutatás szerint ugyanis az amerikaiak 53 százaléka határozta el, hogy idén környezettudatosabban élni.

Az 1000 fő megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint a zöld életmódváltozás jegyében a megkérdezettek 85 százaléka valószínűsítette, hogy idén csökkenti háztartása energiafogyasztását, 84 százalék növelné az újrahasznosítási arányát, 76 százalék többet vásárolna környezettudatos cégektől, továbbá a válaszadók háromnegyede vinne magával saját szatyrot a bevásárláshoz. Ez utóbbi arány egyébként a két éve készült hasonló felmérés során még csak 42 százalék volt.

A mindennapok része

A kutatás szerint a környezettudatos gondolkodás egyre több amerikai napi rutinjába épül be. 2009-re vonatkozóan a megkérdezettek 76 százaléka mondta, hogy megpróbálta visszafogni energiafogyasztását, és 47 százalék vásárolt társadalom- és környezettudatos cégektől. Mindemellett, a válaszadók mintegy fele állította, hogy a tavalyi évben előfordult, hogy környezetvédelmi megfontolásokból mondott le egy termék megvásárlásáról.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a megkérdezettek jelentős része, 53 százaléka szerint az egyén az, aki leghatékonyabban tud pozitív változást előidézni a környezetvédelem területén. Emellett tízből több mint kilencen úgy vélték, a napi rutinban alkalmazott egészen apró változtatások legalább annyira fontosak, mint a hivatalos, szervezett környezetvédelmi programokban való részvétel.

Még mindig a nők a zöldebbek

Más felmérésekhez hasonló a Tiller kutatása is megerősítette, hogy a két nem közül továbbra is a nők azok, környezetvédelmi szempontból tudatosabban gondolkodnak, és inkább hajlanak az életmódváltásra. A kutatás során az összes megkérdezett 34 százaléka állította, hogy bűntudatot érez, amiért az elmúlt években élt környezettudatosabban, de míg ez a mutató a nők körében 41, a férfiak esetében csak 27 százalékos volt.

A felmérés során szintén a nők voltak azok, akik határozottabb zöld életviteli szándékot fogalmaztak meg az idei évre vonatkozóan: körükben 2010-ben többen próbálnák meg olyan zöld életviteli elemeket megvalósítani, mint az energia fogyasztás csökkentése vagy az újrahasznosítás növelése.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 17:03, vasárnap | Belföld

Ozzy Osbourne Budapesten is fellép

Tizenegy év után újra Magyarországon ad koncertet Ozzy Osbourne.

2020. Október 25. 13:00, vasárnap | Belföld

Új járatokat és sűrűbb indulásokat kínál a MÁV több vonalon

Vasárnaptól új járatokat és sűrűbb indulásokat kínál a MÁV Piliscsaba és Rákos között, valamint az egri, a sátoraljaújhelyi illetve a Debrecen és Püspökladány közötti vonalon -közölte a vasúttársaság vasárnap az MTI-vel.

2020. Október 25. 12:01, vasárnap | Belföld

A karanténszabályok megsértése miatti szankciók szigorításáról szavaznak

Az Országgyűlés hétfőn egynapos ülést tart, amelyen szigoríthatja a karanténszabályok megsértése miatti szankciókat.

2020. Október 25. 10:07, vasárnap | Belföld

Meghalt 35 beteg, 3149-cel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 35 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3149 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.