Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. December 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra feljelenti Horváth Andrást a NAV

Újra feljelenti Horváth Andrást a NAV

Jogosulatlan adatkezelésre hivatkozva jelenti fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal egykori kockázatelemzőjét, Horváth Andrást. Az adóhatóság közlése szerint jogosulatlan adatlekérésekre bukkantak Horváth aktáinak vizsgálatakor - az ezermilliárdos sikkasztásokról beszámoló volt alkalmazott viszont állítja, minden dokumentumot felettesei jóváhagyásával vizsgált.

'A Horváth András lemondásához kapcsolódó hivatali eljárás során, így a számítógépes munkaállomásán található adatok, valamint a szekrényében fellelt iratanyag átvizsgálásakor – melynek tételes átadását Horváth András írásban megtagadta – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal célhoz nem kötődő jogosulatlan adatlekérdezéseket tárt fel. Mindezen túl a volt munkatárs saját bevallása szerint adótitkokat tartalmazó adatokat juttatott ki a hivatalból és birtokol jelenleg is.'– olvasható a NAV hétfői közleményében.

A munkáltatói jogkör gyakorlója azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy milyen tényezők tették lehetővé a jogosulatlan adatlekérdezésből származó iratok felhalmozását és az adótitkokat tartalmazó dokumentumok kivitelét. Amennyiben a vizsgálat vezetői mulasztást is megállapít, úgy fegyelmi eljárás keretében folytatódik a felelősség mértékének meghatározása - mutat rá az adóhatóság.

'Horváth András jogosultságaival súlyosan visszaélve számos gazdasági társaságról és magánszemélyről olyan nem célhoz kötött adatkezeléseket végzett, melyek egyáltalán nem kapcsolódtak a feladataihoz. (...) Az adótitkok védelme érdekében a munkáltatói jogkör gyakorlója hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentést tesz volt ügyintézője ellen' - olvasható a kommünikében. Korábban Horváth ugyanakkor állítja, minden dokumentumot felettesei tudtával és jóváhagyásával kezelt.


A NAV-botrány akkor robbant ki, amikor Horváth több portálnak is nyilatkozva állította: az adóhatóság szemet huny a nagyadózók sikkasztásai felett, s emiatt akár 1000-1700 milliárdos kár is érheti a gazdaságot. A NAV két napos cáfolattal és két napos belső vizsgálattal reagált a vádakra - utóbbi végén közlésük szerint mindent rendben találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: