Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2010. Augusztus 21. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Újraéledtek a gladiátorok Szombathelyen

Újraéledtek a gladiátorok Szombathelyen

Római gladiátorok harcoltak egymással, légiók gyakorlatoztak, és aki csak tudott tógába öltözött Szombathelyen. A XI. Savaria Karneválon a város néhány napra ismét kétezer évvel ezelőtti arcát mutatja. A rendezvénynek minden évben t

 
Karddal, pajzzsal, sisakban küzdenek egymással a gladiátorok a szombathelyi arénában. A kardok életlenek és tompák, de acélból vannak, így veszélyesek. A játék szerint a harc életre-halálra megy.


Keménynek tűnik az összecsapás, de a hagyományőrző gladiátorok ügyelnek egymás testi épségére. Bár olykor valóban fájnak az ütések, még soha nem volt komolyabb sérülés.


Rabszolgák viszik ki a küzdőtérről a vesztest, akinek van lehetősége elemezni, hogy mit rontott el.


„Hát elkönyvelem magamban, hogy legközelebb jobban kell odafigyelnem, és jobban kell zárnom azokat a réseket, ahol az ellenfelem betalált és ez így, így meghaltam. De lelki törést nem okoz bennünk" - mondta Keczkó Szabolcs.


A gyerekeknek kell a szülői segítség, hogy felemeljék a kardot és a sisak is nagy még, de Szombathelyen népszerű az ókori viselet. A város utcáin tógában, tunikában sétálnak az emberek. Sokan maguk varrják ruhájukat.


„Azért érezzük jól magunkat, mert évente csak egyszer öltözünk fel így. Ilyenkor megtehetjük anélkül, hogy bárki csúnyán nézne ránk"- mondta Halász Andrásné.


Római légiósok is gyakorlatoznak. Az ő öltözékük kevésbé kényelmes: húsz kilót nyom a felszerelésük, amiben nemcsak menetelni, de futni is kell tudni.


A Savaria Karnevál további gladiátor küzdelmekkel, légiók csatájával és szombat este fáklyás felvonulással folytatódik. A programok vasárnap estig tartanak.


Független Hírügynökség
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni