Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2015. Április 15. 10:27, szerda | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Újraértelmezte a Rómer Ház a győriek szórakozását

Újraértelmezte a Rómer Ház a győriek szórakozását

Tavaly szeptembertől újra kinyitotta kapuit a Rómer Ház. A kultúrára és élő zenei koncertekre vágyó közönség nagy örömére. A Rómer Háznak története van Győrben, változatos művészeti kiállításaival, ifjúsági programjaival pedig bebizonyította, hogy létjogosultsága is, hiszen nagy az érdeklődés minden korosztályból.

Az utóbbi pár hónapban, bár csak próba üzemmódban működött a Rómer Ház, viszont változatos programjaival, így is sok embert vonzott be. Legnépszerűbb események közé tartoznak a koncertek és a filmvetítések, szinte kivétel nélkül teltházasak voltak. Hasonló sikerrel voltak a házban megrendezett Import Impro színházi előadások és a művészeti kiállítások.

Hétfőn sajtótájékoztatót tartottak, ahol kiderült, Győr városának tervei vannak a Rómer Házzal. Borkai Zsolt polgármester az eseményen elmondta, az önkormányzat azért támogatja az itt folyó munkát, mert az a fiataloknak valódi alternatívát kínál a szabadidő hasznos és szórakoztató eltöltésére, a szervezők által indított lehetőségek igazi közösségformáló erővel is bírnak. A polgármester azt is kiemelte, hogy az önkormányzat jelenleg csak a kezelője az épületnek, de már kezdeményezték az ingyenes tulajdonba vételét. Ha ez megtörténik, úgy a ház kínálta körülményeket is tovább tudják javítani.

Grászl Bernadett a Rómer Házat is működtető Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kifejtette, az intézmény szerette volna a 16-plusszos korosztályt is jobban megszólítani, ezért történt meg a kapcsolatfelvétel azokkal a ma is aktív csoportokkal, akik annak idején a Rómer Házból indultak. Ilyen például az Import Impró társulat, amely a színi előadásokat hozta be a házba. A régi artmozi mintájára az I love MOZI program kínál szórakozást, az első vetítés a "Szabadesés" című film volt, amely után a közönség moderált beszélgetésen vehetett részt Pálfi György rendezővel. A házban irodalmi alkotói pont is létrejött, de fellépési lehetőséget biztosítanak amatőr zenekarok számára is. A programok sorában a népzenei táncházak, a fiatal művészek kiállításai sem maradnak ki.

A Rómer Kvelle két szervezője, Szilágyi Norbert ’Sikztah’ és Horváth Gábor elmondta, örülnek, hogy visszatérhettek a Rómer Ház falai közé, ahol azt a küldetésüket szeretnék folytatni, amely nemcsak a fiatalok igényeit szolgálja ki, de talán ízlésüket is jó irányba terelik. Elmondták, a könnyűzenei koncertek szervezéséhez az NKA Cseh Tamás Programján is nyertek támogatást, és már most nagyon pozitívak a tapasztalataik, hiszen minden hétvégén telt házzal működnek. A fiatalok számára biztonságos szórakozási lehetőséget szeretnének nyújtani, de a ház a programokon felül is alkalmas a közösségi életre.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.