Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2011. Május 19. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újraindul a Budapest-Isztambul vonatjárat

Újraindul a Budapest-Isztambul vonatjárat

A jövő nyártól a Keleti pályaudvarról egészen Ázsiáig lehet majd elutazni közvetlen vonattal, hiszen a jelenlegi tervek szerint több év után ismételten létrejöhet a vasúti kapcsolat Budapest és Isztambul között. Minderről a napokban


Évente közel négymillió turista keresi fel Isztambult, és a két vasúttársaság várakozásai szerint különösen a nyugat-európai és észak-amerikai utasok érdeklődnek majd a vasúti utazás és a történelmi útvonal iránt. A TCDD (török vasúttársaság) és a MÁV-START Zrt. változatos fedélzeti szolgáltatásokkal és kedvező árakkal azonban a magyar és a török utasokat is meg kívánja szólítani. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a szép tájakat bejáró, nagy távolságú hálókocsis vonatok egyre népszerűbbek a szabadidős utazók körében.



Budapest és Isztambul között 1889-ben jött létre először közvetlen vasúti összeköttetés. A Párizs és Isztambul közötti gyorsvonat kezdetben a Pozsony – Érsekújvár – Párkány – Budapest – Szeged – Temesvár – Orsova útvonalon közlekedett Magyarországon. Az új isztambuli vonat a tervek szerint Budapestről késő délelőtt indul majd Békéscsaba – Arad felé, onnan a Maros mentén folytatja az útját Erdélyben. A Kárpátokat délután a Zsil völgyén végigkanyarogva mássza meg, majd éjjel Giurgiu és Rusze között kel át a Dunán. Reggel, a hálókocsiban a függönyt elhúzó utasok a Balkán-hegységben gyönyörködhetnek. A vonat felkapaszkodik a híres Sipka-szorosba, ahonnan a Rózsák-völgyét átszelve halad tovább. Kora délután lépi át a vonat a bolgár-török határt, és a történelmi Drinápolyt (Edirne) érintve estére ér a 13 milliós egykori török fővárosba, Isztambulba.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.