Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 26. 08:23, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - FT: Putyin a szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli

Ukrán válság - FT: Putyin a szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Parlament (EP) és az ukrán törvényhozás által is ratifikált EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli, továbbá azonnali megfelelő megtorló intézkedéseket helyez kilátásba, ha Ukrajna csak részben is nekiáll megvalósítani az egyezmény passzusait - írta pénteki számában a Financial Times című brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása egy Putyin által José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének írt levélre hivatkozva.

Ezzel a lap szerint Moszkva egyértelműen arra törekszik, hogy meggátolja Ukrajna közeledését a Nyugathoz, és saját gazdasági érdekszférájában tartsa a szomszédos országot.
A levél tanúsága szerint Putyin úgy véli: az egyezség jelentős újratárgyalására kellene felhasználni azt az időt, amelyet a megállapodás gyakorlati alkalmazásának jövő év végéig való elhalasztásával nyertek. Brüsszel és Kijev orosz nyomásra ment bele a halasztásba, de úgy vélik, annak célja pusztán az, hogy meg lehessen nyugtatni az oroszokat, hogy a szerződés nem árt Ukrajna és Oroszország gazdasági kapcsolatainak.
Moszkva konkrétan mintegy 2400 vámtarifa-besorolás módosítását követeli, ám Brüsszel már akkor elzárkózott az egyezmény újratárgyalásától, amikor Viktor Janukovics korabeli ukrán elnök az utolsó pillanatban elállt a már parafált, lezárt, megtárgyalt szerződés aláírásától tavaly novemberben.
A The Wall Street Journal című napilap pénteki tudósítása szerint José Manuel Barroso New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság nem zárja ki a szerződés módosítását, ám erre csak akkor van lehetőség, ha ezt Ukrajna kéri. Moszkvának ebben nem lehet vétójoga - hangoztatta a bizottság elnöke.
Putyin levele egy nappal az után kelt, hogy az EP és a kijevi Rada is jóváhagyta a szabadkereskedelmi egyezményt.
Az orosz államfő azt írja, hogy ha Kijev nekiáll módosítani saját jogszabályait, hogy megfeleljen az uniós előírásoknak, azzal megsérti a gyakorlati alkalmazás elhalasztásáról szóló megállapodást. Karel De Gucht, a bizottság kereskedelmi kérdésekért felelős tagja viszont a lapnak nyilatkozva világossá tette: a halasztás nem tartalmaz olyan előírásokat, amelyek megtiltanák, hogy Kijev felkészítse saját jogrendjét az uniós szabályok teljesítésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -