Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Február 18. 18:28, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

UniCredit Tehetségprogram fiatal képzőművészek támogatására

UniCredit Tehetségprogram fiatal képzőművészek támogatására

Három fiatal képzőművész számára kínál féléves ösztöndíjat, további tíz tehetséget pedig egyszeri képvásárlással támogat az UniCredit Tehetségprogram, melynek kiírását hétfőn tették közzé.

A kezdeményezést tavaly indította útjára a névadó bank, azzal a céllal, hogy új tehetségeket segítsen hazai és akár nemzetközi sikerhez, másrészt felhívja a figyelmet a műtárgypiacban meglévő hosszú távú lehetőségekre - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a pénzintézet.
A díjazott pályamunkák és alkotóik a bank által szervezett kamarakiállításon mutatkozhatnak be, az ösztöndíj időszaka alatt született festményeik bekerülhetnek a pénzintézet nemzetközi hírű gyűjteményébe.
Sipos József, az UniCredit Bank Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója korábban az MTI-nek elmondta: a bank képzőművészeti gyűjteményének építése 2000-ben zárult le, tavaly azonban a tehetségprogram első kiírásakor újraindult.
A programra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, végzettjei mellett idén már az Eszterházy Károly Főiskola - Vizuális Művészeti Tanszék (EKF), valamint a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Művészeti Karának (BKF) hallgatói, illetve az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok is jelentkezhetnek. Emellett az országhatáron átlépve, csakúgy mint tavaly, a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatói is beadhatják pályázataikat.
A pályaművek értékelését végző kuratórium is kibővült egy, a térség kortárs művészetét jól ismerő nemzetközi szakértő és egy külföldön is elismert kortárs festő csatlakozásával. A 2013-as ösztöndíjprogram zsűrijének tagjai: Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője; Bodoni Zsolt festőművész; Einspach Gábor művészeti szakértő; Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram vezetője, a FineArt Invest ügyvezetője és az ArtFolio kiadója; Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója; Jean Neal közép- és kelet-európai művészekkel foglalkozó londoni akurátor, valamint a bank képviseletében Sipos József.
Egy alkotó a kiírás szerint több művel is pályázhat; a jelentkezés határideje március 29. A tehetségprogram jelentkezési lapja - a részletes pályázati információkkal együtt - letölthető a www.unicreditbank.hu, a www.amadeusalapitvany.hu és a www.fineartinvest.hu weboldalakról, valamint az érintett művészeti egyetemek honlapjairól.
Az UniCredit Tehetségprogram keretében a bank eddig összesen húsz munkát vásárolt gyűjteményébe a kiválasztott fiatal művészektől. Féléves ösztöndíjat Pinczés József, Orr Máté, Jakatics-Szabó Veronika és Betuker István nyert el. Győztes pályamunkáikat, valamint az ösztöndíjidőszak alatt készített és a bank által ugyancsak megvásárolt egy-egy alkotásukat a Rózsavölgyi Szalon Art and Caféban mutatják be február 20-ig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.