Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Szeptember 09. 07:35, péntek | Helyi
Forrás: ÉDUKÖVIZIG

Uniós támogatásból valósulhat meg a Répce és a Rábca mente helyreállítása

Uniós támogatásból valósulhat meg a Répce és a Rábca mente helyreállítása

Elkezdődött a Répce és a Rábca menti területek helyreállítása. A munkálatokra közel 79 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A kivitelezés megkezdésének alkalmából tartottak ma sajtónyilvános nyitó rendezvényt a Répcelaki zsilip mellett, ahol Szilbekné Molnár Katalin az ÉDUKÖVIZIG osztályvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tartott egy rövid beszédet a vizes élőhelyek fontosságáról. Az esemény zárásaként az Oktaéder Kft. ismertette a kivitelezés várható ütemezését.

A „Répce, Rábca menti területek, vizes élőhelyek helyreállítása, vízellátása II/I. ütem (I. ütem: 21+375-38+952)" tárgyú, KEOP - 7.3.1.1- 2008 - 0026 azonosítószámú Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás hosszú távon Répcelak alatt a Répce menti és a Répcén át a Rábca menti hansági vizes élőhelyek vízellátását célozza meg. E hosszú távú cél elérése két ütemben valósul meg: az első ütem - melynek kivitelezése most veszi kezdetét - a Répce Répcelak és Hövej települések közötti szakaszát foglalja magában, a később megvalósuló második ütem pedig Hövejtől a vízfolyás torkolatáig tart.

Jelen fejlesztés rövidtávú célja a megfelelő vízellátás biztosítása mellett a meglévő természeti értékek megőrzése, illetve a felső Csáfordjánosfa menti szakasz területén élő fajok számára is ideális élőhely feltételeinek a megteremtése.

A tervezés során így kiemelt jelentőséget kapott a természetvédelem, a vízminőség- és tájvédelem, ezen belül a vízfolyást szegélyező bokorfüzesek, fűz, nyár, szil árnyékoló faállományok megőrzése és gyarapítása, a védett és nem védett fajok számára ideális élettér jellemzőinek - mint a bő oxigén-ellátottság, változékony áramlási terek feltételeinek - biztosítása, a tájidegen fajok visszaszorítása. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek a vízi létesítmények tájba illesztésére, a táj esztétikai értékeinek növelésére, továbbá az elfajult mederszakaszok helyreállításánál a természetes anyagú partvédő művek kialakítására. A Répce Répcelak alatti szakaszának vízellátását a répcelaki zsilip biztosítja, mely a vízfolyás biztonságos vízellátása érdekében a beruházás során felújításra kerül.

A Répce revitalizációjával a Répcelak alatti mederszakasz vízellátása javul, így a jelenlegi vízhozamnál lényegesen nagyobb vízmennyiséget lehet majd a mederben vezetni. Ennek következtében a Répce természetes vízhozamát a vízfolyás középső és az alsó szakaszára is tovább tudják vezetni, így képes lesz kielégíteni az egyre nagyobb mértékben jelentkező természetvédelmi vízigényeket is.

A jó minőségű élővíz mederben tartásával, valamint a természetközeli mederrendezéssel részben helyreállíthatóvá válik a Répce egykori természetes hidrológiai és ökológiai állapota. Javul a Répce és a Rábca menti vizes élőhelyek vízellátása mind mennyiségi, mind minőségi szempontból, mely egyben lehetőséget nyújt a természeti értékek, védett fajok élőhelyének növekedésére is. Nő a halak táplálkozási, szaporodási és menekülési területe. A megnövekedő vízhozam a faji sokféleség növekedését eredményezi. Mindemellett a levezethetővé váló nagyobb vízhozam lehetőséget nyújt például a tavaszi folyóvölgyi elöntések modellezésére, mely lehetővé teszi a vízi szervezetek számára a rehabilitálódást és a fenntarthatóságot.

Címkék: ÉDUKÖVIZIG

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.