Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Augusztus 01. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Uniós jogot is sért az új munkarend?

Uniós jogot is sért az új munkarend?

Vasárnaptól nincs kollektív szerződés a Malévnál. A légitársaság ezzel párhuzamosan felemeli a pilóták évi maximális munkaidejét, takarékossági okokból. A szakszervezet tiltakozik és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséghez, va

A légitársaság augusztus 1-jétől szigorítja a pihenőidőt. A pilóták érdekképviselete szerint az új munkarend a hazai és az uniós jogot is sérti. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága viszont nem emelt kifogást. „Kénytelenek leszünk az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséghez, az EASÁ-hoz fordulni, ez az első lépés természetesen. A második pedig, hogy az Országos Munkaügyi Főfelügyelőséghez fogunk fordulni az ügyben, illetve a kifogásunk elutasításának a folyományaként az ügy automatikusan a Munkaügyi Bíróságra kerül majd" - mondta Ferenczi Zsolt, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének szóvivője.


A légitársaság visszautasítja, hogy törvényt sért. Azt a légitársaság se vitatja, hogy az augusztustól érvényes új munkarend nem felel meg az eddigi belső szabályozásnak. Csakhogy a kollektív szerződést a Malév márciusban egyoldalúan felmondta július 31-i hatállyal. Újat pedig egyelőre nem kötött a szakszervezetekkel. „Attól, hogy lejárt a kollektív szerződés hatálya, tovább tárgyalhatunk a következő napokban is. Úgyhogy még nincsenek eredmények. Közelednek az álláspontok, de még aláírható verzió ebben a pillanatban nincs" - fogalmazott Fehérváry Géza, a Malév vezérigazgató-helyettese.


A Malév szerint a magyar pilóták teljesítménye elmarad az európai versenytársakétól. A légitársaság az évi maximális repülési időt 850-ről 900 órára emelné az új kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.