Városlista
2019. november 12, kedd - Jónás, Renátó

Hírek

2010. Augusztus 01. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Uniós jogot is sért az új munkarend?

Uniós jogot is sért az új munkarend?

Vasárnaptól nincs kollektív szerződés a Malévnál. A légitársaság ezzel párhuzamosan felemeli a pilóták évi maximális munkaidejét, takarékossági okokból. A szakszervezet tiltakozik és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséghez, va

A légitársaság augusztus 1-jétől szigorítja a pihenőidőt. A pilóták érdekképviselete szerint az új munkarend a hazai és az uniós jogot is sérti. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága viszont nem emelt kifogást. „Kénytelenek leszünk az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséghez, az EASÁ-hoz fordulni, ez az első lépés természetesen. A második pedig, hogy az Országos Munkaügyi Főfelügyelőséghez fogunk fordulni az ügyben, illetve a kifogásunk elutasításának a folyományaként az ügy automatikusan a Munkaügyi Bíróságra kerül majd" - mondta Ferenczi Zsolt, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének szóvivője.


A légitársaság visszautasítja, hogy törvényt sért. Azt a légitársaság se vitatja, hogy az augusztustól érvényes új munkarend nem felel meg az eddigi belső szabályozásnak. Csakhogy a kollektív szerződést a Malév márciusban egyoldalúan felmondta július 31-i hatállyal. Újat pedig egyelőre nem kötött a szakszervezetekkel. „Attól, hogy lejárt a kollektív szerződés hatálya, tovább tárgyalhatunk a következő napokban is. Úgyhogy még nincsenek eredmények. Közelednek az álláspontok, de még aláírható verzió ebben a pillanatban nincs" - fogalmazott Fehérváry Géza, a Malév vezérigazgató-helyettese.


A Malév szerint a magyar pilóták teljesítménye elmarad az európai versenytársakétól. A légitársaság az évi maximális repülési időt 850-ről 900 órára emelné az új kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 12. 18:07, kedd | Belföld

Idén a szívbeteg gyerekeknek gyűjtenek a családszervezetek jótékonysági vásárán

Idén is megrendezik a családszervezetek adventi jótékonysági vásárát, amelynek bevételéből a szívbeteg gyerekeket támogatják.

2019. November 12. 16:22, kedd | Belföld

Oxigéntermelő algapavilont tervezett egy magyar építész

A légszennyezés az egész világban súlyos problémát jelent, erre próbál megoldást adni Miklósi Ádám algapavilonja, mely elnyerte az Inhabitat Biodesign első díját.

2019. November 12. 14:02, kedd | Belföld

Még mindig sok érzékeny adatot tartalmazó papír kerül a szemétbe megsemmisítés nélkül

Magyarországon még mindig sok olyan papír kerül a szemétbe megsemmisítés nélkül, amely érzékeny adatot tartalmaz;

2019. November 12. 13:04, kedd | Belföld

Országos Rajzfilmünnep hetedszer, Nepp Józsefre emlékeznek

Hetedszer rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet. November 15-től 17-ig kilencven település száztíz helyszínen lesznek vetítések a magyar és a nemzetközi animáció múltjából és jelenéből.