Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2019. Március 26. 09:08, kedd | Külföld

Úszó napelemparkot építenek Albániában

Úszó napelemparkot építenek Albániában

A Statkraft Albánia megállapodást kötött a norvég úszó napenergia-technológiák fejlesztőjével, az Ocean Sun nevű céggel egy úszó napelemes erőmű szállítására az albániai Banja-tó felszínére, amelynek maximális kapacitása 2 Mw.

A szolárpark négy, egyenként fél megawattos úszóegységből áll, a teljes beruházás költsége 2,3 millió euró.

A tengerparttól 40 kilométerre Elbasan városához közel hozták létre a Banja-tavat a Devoll folyó völgyzáró gátja és Albánia második legnagyobb vízierőművének építése miatt az 1980-as években. A tó azóta is a környék fő látványosságának számít. A projektet végül két éve fejezték be a norvég befektetők, akik máris egy különleges továbbfejlesztésen gondolkodnak: az úszó napelem parkban.

A szerződés az Ocean Sun úszó naptechnológiájának első nagy kereskedelmi szerződése, és a sajtóközlemény szerint a projekt bemutatja a norvég napenergia és a tengeripar szakértelmére épülő technológia életképességét. Az Ocean Sun 2016-ban kezdte fejleszteni és forgalomba hozni az úszó napelemparkot. A napelemek úszómembránokra szerelése alacsony költséggel jár és nagy teljesítményt biztosít a közvetlen vízhűtés révén. A rendszer tengeren is bevethető, mert ellenáll az erős szélnek.

„Az úszó napelemek új technológiájának tesztelése remekül illeszkedik a Statkraft stratégiájába, miszerint megújuló energiatermelésünket a víz-, szél- és napenergiából termeljük. Ha a technológia sikeresnek bizonyul és költséghatékony lesz, a Statkraft más helyszíneken is bevezeti az úszó napelemeket." - nyilatkozta a közlemény szerint Christian Rynning-Tønnesen, a Statkraft vezérigazgatója.

Az albán kormány 2018 decemberében adott előzetes engedélyt az úszó napenergia-üzem bevezetésére Banja-ban. A végleges engedélyek függvényében az üzem idén vagy jövőre indulhat majd el.

A cikk a Statkraft cég sajtóközleménye alapján készült.

Forrás: origo.hu

Kép: Ocean Sun

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 11:03, hétfő | Külföld

Letartóztattak egy nőt, aki a gyanú szerint a ricint küldte a Fehér Házba

Az amerikai-kanadai határnál vasárnap este letartóztattak egy nőt, aki a gyanú szerint levélben küldött ricint a Fehér Házba - jelentette vasárnap éjjel több amerikai médium is.

2020. Szeptember 21. 09:00, hétfő | Külföld

A világban már 30,9 millió az igazolt fertőzöttek száma

Már 30 929 163 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 959 528, a gyógyultaké pedig 21 159 457 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői összesítése szerint.

2020. Szeptember 21. 05:00, hétfő | Külföld

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot

Újabb, 4,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot vasárnap kora délután - közölte a helyi sajtó.

2020. Szeptember 20. 15:03, vasárnap | Külföld

Ismét csaknem öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban

Április vége óta a legmagasabbra emelkedett Németországban az új típusú koronavírussal fertőzöttek regisztrált napi száma a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombaton ismertetett adatai szerint.