Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Február 23. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Utolsó útjára indulhat a Discovery

Utolsó útjára indulhat a Discovery

Az amerikai űrkutatási hivatal minden javítási munkával végzett a Discoveryn, így az űrsikló készen áll utolsó űrutazására. A meteorológusok közlése szerint az időjárás is kedvező lesz a csütörtökre tervezett indítás idején. A

A NASA mérnökeinek az elmúlt pár hónap alatt kijavították a Discovery külső tankját, amely erősebb lett, mint valaha - közölte a NASA egyik vezetője. Ezen kívül még egy szivárgást is megszüntettek, és így a Discovery készen áll a repülésre. Egy kisebb hibát ugyan még felfedeztek, de az a NASA közlése szerint nem fogja befolyásolni a csütörtökre tervezett indítást.

A tervek szerint a Discovery közép-európai idő szerint csütörtök este 11 óra előtt tíz perccel indul el utolsó űrutazására. Az űrsiklóval hat űrhajós megy a Nemzetközi Űrállomásra, ahova pótalkatrészeket szállítanak, valamint egy új modult, amelyet raktárként hasznosítanak.

A Discovery rakterében van már a Robonaut 2 nevű, emberi alakú robot is. A 136 kilogramm súlyú humanoid robot egy láb nélküli ember alakját mintázza. Az űrhajósok azt fogják vizsgálni, hogy az R2 nevű robot hogyan működik a súlytalanságban. A robotra a tervek szerint olyan feladatokat bíznának a jövőben, amelyek túl bonyolultak, vagy túl veszélyesek az emberek számára.

A Discovery a tervek szerint március hetedikén fog visszatérni a földre, ami után elsőként „nyugdíjazzák” a három űrsikló közül. Az Atlantis és az Endeavour szintén utolsó útjára készül idén. A NASA arra számít, hogy a fellövéseket a megszokottnál jóval több ember fogja megnézni a helyszínen, a floridai Kennedy űrközpontnál. „Az emberek kezdik észrevenni, hogy ha most nem nézik meg a fellövést, később már soha nem lesz rá esélyük” - közölte a NASA. (rá)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma