Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Március 20. 06:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Útravaló-ösztöndíjakat követel vissza a minisztérium

Útravaló-ösztöndíjakat követel vissza a minisztérium

Az Útravaló-program keretein belül kifizetett ösztöndíjakat követeli vissza több diáktól és pedagógustól az oktatási tárca hiányos pályázati anyag címén - írja a Magyar Nemzet. A kiírás szerint azonban már az elbírálás során vi

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága tájékoztatása szerint hiányosak voltak a gyermekek jogosultságát igazoló papírok. A kiírás szerint azonban már az elbírálás során vissza kellett volna utasítani a hasonló pályázatokat - írja a napilap. A diákoknak a gyermekvédelmi kedvezményre feljogosító iratot vagy a védelembe vételről szóló határozatot kellett benyújtaniuk.
Egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei középiskola tanára a Magyar Nemzetnek elmondta: január 31-éig kellett volna utalni a támogatás összegét, és habár azóta több időponttal hitegették őket, végül egy elutasító választ kaptak. Ezek szerint négy pályázott diákja és ő nem kapja meg az idei támogatást, sőt, a tavalyi összegeket is vissza kell fizetniük. Ez az intézmény esetében kilenc gyermeket érint. Tőlük 40 ezret, a tanároktól nyolcvanezer forintot kérnek vissza. Nem kapták meg azonban az oktatók a 20 ezer forintos prémiumot sem, mely a tanulmányi eredményeiken javított diákok után járt volna nekik.
Az oktató elmondta: az érintett családok anyagi problémák miatt nem tudják visszafizetni az összeget. A sikeres pályázók mind hátrányos helyzetűek, többségük árva, félárva, vagy szülei tartósan munkanélküliek.
A támogatáskezelő egy neve elhallgatását kérő szakértője elmondta: sajnos sok az olyan diák, akinek a pályázatát hiányosan nyújtotta be az adott intézmény. Hozzátette: a hiánypótlásra felszólított iskolák miatt fordulhat elő, hogy több hónapos csúszással fizetik ki az ösztöndíjat. Az összegek visszakövetelése mögött pedig mulasztások állhatnak - nyilatkozott. A jogosultságot igazoló okmány ugyanis több esetben még ugyan érvényes a pályázat elbírálása során, az érintettek azonban nem újítják meg azt év közben, ahogy azt kellene, vagy estenként az iskola nem kéri be ismételten az iratokat a szülőktől.

A 2005/2006-os tanévben hirdette meg első alkalommal az Útravaló-programot Magyar Bálint akkori oktatási miniszter. A rendszer a szegénységben élő diákok megsegítésére alakult, és kíván esélyt biztosítani az általános iskola, a középiskola, vagy éppen az érettségi megszerzésére. A programban részt vevő diákok havonta 3500-4500 forintot, az őket segítő tanárok pedig négyezer forintot kaphatnak. Továbbá kiegészítés jár a pedagógusoknak, ha diákjaik felvételt nyernek valamely középiskolába, vagy leérettségiznek. A 2008/2009-es tanévben húszezer diák kapott ösztöndíjat.
Csaknem 30 százalékkal csökkentette az Útravaló-program összegeit a 2010-es költségvetés, így a tavalyi 2,2 milliárd helyett 1,7 milliárdos forrás áll rendelkezésre. Emellett a jogosultsági kört is leszűkítették: kizárták a pályázásra jogosultak köréből az Arany János-programban részt vevő diákokat. Az Állami Számvevőszék jelentéséből pedig kiderült: Hiller István oktatási miniszter a program felfüggesztését javasolta a költségvetés megtervezésénél - írja a Magyar Nemzet.

(Forrás: Magyar Nemzet; Fotó: origo.hu)
(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.