Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Február 23. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Üzemanyagáremelést hozhat a líbiai tüntetés

Üzemanyagáremelést hozhat a líbiai tüntetés

A líbiai feszültség több mint két éve nem látott olajárakat hozott a világpiacon. Az északi-tengeri Brent hordónként ára már 107 dollár fölött is jár. Líbia a világ olajtartalékainak 3 százalékát birtokolja, a befektetők viszont m

A nemzetközi piacokon arról spkeulálnak, hogy a válság átterjedhet-e más országokra, így például elsősorban Szaúd-Arábiára. Ott annyival kedvezőbb a helyzet, hogy az egy főre jutó GDP mintegy 25 százalékkal magasabb, mint Líbiában. Ráadásul ott az olajbevételek szétosztása a társadalmon belül jóval igazságosabb, mint Líbiában, ahol Kadhafi és környezete profitált az olajból. Az olajárat ez a spekuláció is felfelé srófolja.

Líbia hatása az európai piacra a legnagyobb, olyan társaságok folytatnak itt kitermelést, mint az olasz ENI. Az ING olajpiaci szakértője, Pletser Tamás a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy az újabb geopolitikai feszültség a hazai üzemanyagárakban is meg fog jelenni; jövő héten újabb 10 forintos drágulás lehet a kutakon.

A tavalyi negyedik negyedév rekord keresletnövekedést hozott az olajpiacon, elsősorban a kínai és indiai felhasználás növekedése miatt. Az áremelkedés másik oka a geopolitikai feszültség, harmadsorban pedig a líbiai olaj könnyűolaj, mint a Brent, így elsősorban a könnyűolajok ára emelkedhet. Egyelőre a BASF napi százezer hordós kitermelése állt le, de az evakuálások miatt napokon belül mások is leállíthatják a termelést.

A spanyol Rapsol, a francia Total és az osztrak OMV van még jelen Líbiában, és bár a líbiai olajkitermelés náluk is 10 százalék alatt van, a részvényárfolyamaikon meglátszódhat a lázongás, főként egy elhúzódó polgárháború. A líbiai 2 százaléknyi olajkitermelés egyéb OPEC-forrásból pótolható, elsősorban Szaúd-Arábia léphet Líbia helyére a piacon.A válság a forint-dollár árfolyamra is negatívan hatott, ami ugyancsak emeli a benzint is a hazai kutaknál.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma