Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 05. 13:13, kedd | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Vád alá helyezték a franciaországi szilveszteri vadparti egyik szervezőjét

Vád alá helyezték a franciaországi szilveszteri vadparti egyik szervezőjét

Eljárás indult annak az illegális szilveszteri vadpartinak az egyik szervezője ellen, amelyen csaknem 2500-an vettek részt a franciaországi Bretagne-ban - közölte a helyi ügyész hétfőn.

Philippe Astruc a nyugat-franciaországi Rennes-ben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az 1999-es születésű főszervező büntetlen előéletű. Tiltott rendezvény szervezése, mások életének veszélyeztetése, alkohol tiltott forgalmazása, kábítószer használatának segítése, mások vagyonának megrongálása és bújtatott foglalkoztatás ellene a vád.

Az ügyész kezdeményezte a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését.

A férfit a 36 órán át tartó buli után szombat délután vették őrizetbe Bretagne-ban. A házkutatás során egy, feltételezhetően belépőjegyekből származható nagyobb összeget, kábítószert, hangtechnikai berendezéseket és egy teherautót is lefoglaltak a nyomozók.

A vádemelést megelőző nyomozás során kiderült, hogy a szervező több mint ezer SMS-t küldött szét december 31-én arról, hogy a nyugat-franciaországi Lieruon településen bulit szervez két kiürített hangárban.

Az ügyész szerint azonban elképzelhetetlen, hogy "egyetlen ember szervezzen egy ilyen rendezvényt", ezért a többi szervező azonosítása folytatódik annak érdekében, hogy a bíróságon feleljenek a tettükért. Kiemelte: legalább további három-négy, de az is lehet, hogy valamivel több emberről van szó.

Franciaországban komoly bírálatokat váltott ki, hogy a rendőrség látszólag passzívan viselkedett a külföldön is nagy visszhangot kapott technobuli helyszínén.

"Nem vártunk karba tett kézzel" - hangsúlyozta az ügyész. Elmondta, hogy csütörtök este fél 7 órakor "nem kevesebb mint háromszáz járművet" észlelt a rendőrség Saint-Nicolas de Redon településnél, amelyek két órával később északnak, Lieuron felé indultak.

"Ekkor nyolcvan helyi csendőr megpróbált közbelépni és megakadályozni, hogy a csoport elérje a végső célpontot" - fogalmazott. Este 9 órakor a csendőrök jelentős erőszakkal találták magukat szemben, hárman megsérültek közülük, és egy gépkocsit pedig felgyújtottak - emlékeztetett.

Elmondta: az előre megfontoltságot bizonyítja a helyszín előkészítése, amelyet körbebarikádoztak, a hangárban pedig fény- és hangtechnikai berendezéseket állítottak fel.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az Európa minden tájáról érkezett résztvevők 5 eurós belépőt fizettek. Az ügyész megemlítette, hogy spanyolok, olaszok és lengyelek is voltak a vadpartin, s a résztvevők kevesebb mint 5 százaléka viselt maszkot.

Az ügyész a kritikákra válaszul elmondta, hogy a résztvevők több mint kétharmadát, 1645 embert megbüntettek a rendőrök a járványügyi előírások - a kijárási tilalom, a kötelező maszkviselés - megsértése, illetve más szabálysértések, 225 esetben droggal összefüggésben, miután a csütörtök óta a kijárat előtt várakozó rendvédelmi szervek szisztematikusan igazoltattak mindenkit, aki gyalog vagy gépkocsin távozott a helyszínről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.