Városlista
2020. február 16, vasárnap - Julianna

Hírek

2017. Július 07. 07:20, péntek | Külföld
Forrás: mti

Vádalku után két év börtönre ítélték az egyik hírhedt orosz hackert

Vádalku után két év börtönre ítélték az egyik hírhedt orosz hackert

Két évi börtönbüntetésre ítélte vádalku eredményeként egy moszkvai bíróság Vlagyimir Anyikejevet, annak az orosz hackercsapatnak a vezetőjét,

amely kalóztámadásokat hajtott végre az elmúlt években magas rangú tisztségviselők internetes fiókjai ellen.

Az orosz mesefiguráról elnevezett hackercsapatnak, a Saltaj Boltajnak a vezetőjét 2016 októberében tartóztatták le, s a mostani bírósági döntés értelmében bűnösnek nyilvánították abban, hogy engedély nélkül fért hozzá bizalmas, személyiségi jogokat is sértő informatikai adatokhoz.

A vádalkuban Anyikejev elismerte bűnösségét, az ugyancsak bíróság előtt álló két társa azonban erre nem volt hajlandó, s a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint ők akár öt évi szabadságvesztésre is számíthatnak.

A hackercsoport "áldozatai" között egyaránt van vezető banki tisztségviselő, neves televíziós műsorvezető, az orosz államfő környezetében dolgozó tisztségviselő, tanácsadó, valamint Natalja Tyimakova miniszterelnöki szóvivő is.

Hatalmas visszhangot váltott ki az az eset, amikor a hackercsoport 2014-ben magára vállalta a felelősséget azért a számítógépes kalózkodásért, amelyet Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Twitter-profilján hajtottak végre. Ennek következtében a miniszterelnök nevében jelentek meg ott olyan mondatok, mint: "Lemondok. Szégyellem magam a kormány intézkedései miatt. Bocsássanak meg!" A behatolók olyan álinformációkat is elhelyeztek benne, mint például azt, hogy a fényképezést közismerten kedvelő miniszterelnök távozása után "szabadúszó fotós" lesz.

Azt is írták Medvegyev nevében, hogy Oroszország visszatérhet az 1980-as évekbe, ami szomorú. "Ha ez a kollégáim célja a Kremlben, akkor hamarosan elérjük" - állt az oldalon mindaddig, amíg a szakemberek ki nem törölték a tartalmát.

A Saltaj Boltaj blogját és Twitter-profilját Oroszországban korábban hozzáférhetetlenné tette a médiafelügyelet. Nemrég ugyanis szintén ez a társaság hozta nyilvánosságra Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes elektronikus levelezését, és júniusban a kormány sajtószolgálata nevében ők küldtek szét az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek egy olyan "közleményt", amely szerint menesztették az állami vasúttársaság elnökét, Vlagyimir Jakunyint.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 16. 15:00, vasárnap | Külföld

Többpárti kormány alakulhat Szlovákiában

A szlovák politikai élet széttöredezett, ezért a februári választást követően többpárti kormány alakulhat magyar részvétel nélkül - mondta Szabó Dávid József külpolitikai szakértő az M1 szombat esti műsorában.

2020. Február 16. 10:59, vasárnap | Külföld

Lövöldözött egy férfi Kalinyingrádban, többen meghaltak

Tüzet nyitott a járókelőkre egy férfi az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávéban szombaton, ketten életüket vesztették - közölte az orosz rendőrség szóvivője.

2020. Február 16. 09:01, vasárnap | Külföld

Tovább tartják karanténban a Japánnál veszteglő hajó személyzetét

A japán hatóságok döntése alapján a jokohamai kikötőben veszteglő Diamond Princess hajó személyzetét a koronavírus miatt további két hétig tartják karantén alatt, miután az utolsó utas is partra száll a jövő héten

2020. Február 16. 07:15, vasárnap | Külföld

Ki kellett üríteni egy repülőt Düsseldorfban, mert lángolt a kereke

Elővigyázatosságból ki kellett üríteni egy repülőgépet a düsseldorfi légikikötőben szombaton, mert leszállás után kigyulladt az egyik kereke.