Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2015. Február 26. 17:12, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Válás sérült gyermekkel

Válás sérült gyermekkel

Magyarországon a házasság felbontása kétféleképpen történhet: közös megegyezéssel, vagy ennek hiányában úgynevezett tényfeltárásos eljárással.

Mindkét esetben a felek közös kiskorú gyermekével kapcsolatos kérdések eldöntése a válóper fontos része.

Elsődleges a szülői felügyeleti jog gyakorlójának (régi Csjt. szerint a gyermek elhelyezésének) meghatározása, azaz melyik szülőnél fog életvitelszerűen a gyermek élni. Az új Ptk. lehetőséget ad a szülőknek a közös felügyeletre. Ebben az esetben a gyermek és a különélő szülő közötti kapcsolattartásról nem kell a bíróságnak döntenie és a szülők a válást követően is közösen döntenek a gyermekkel kapcsolatos kérdésekben és a bíróság részére csak a gyermek állandó lakóhelyéül szolgáló lakcímet kell megadni.

Továbbra is él az a szabály, hogy a 14. életévét betöltött gyermek véleménye döntő az elhelyezésének meghatározásakor.

A válás az egészséges gyermekeket is megviseli, azonban sérült gyermek esetében a bíróságok tényfeltárásos eljárás során sokkal részletesebb bizonyítási eljárás folytatnak le, mely kiterjed a gyermek egészségi állapotának részletes vizsgálatára, az ellátásához szükséges egészségügyi beavatkozásokra, fejlesztéséhez szükséges ellátások (egészségügyi, pszichológiai, terápiás, pedagógiai ellátás) igénybevételére és az ehhez szükséges szülői segítség mértékére.

A következetes bírói gyakorlat sérült gyermek esetében is elsődlegesen a gyermek érdekeit figyelembe véve állapítja meg a különélő szülő és a gyermek kapcsolattartását. Ez a mostanra kialakult ún. nevezett bővített kapcsolattartás szabályozását is jelentheti, ami a már hétköznapi kapcsolattartást is lehetővé tesz. Lehetőség van a hetes kapcsolattartásnak is, ami azt jelenti, hogy az egyik héten az egyik szülőnél, másik héten a másiknál van a gyermek. Ezt a megoldást a bíróság csak abban az esetben határozza meg, ha az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján az kifejezetten a gyermek érdekeit szolgálja. A gyermek elhelyezése során mindkét szülő lakóhelyéről környezettanulmány beszerzése az egyik bizonyítási eszköz.

Ha a házastársak a gyermek elhelyezésének kérdésében nem tudnak, megegyezni a bíróság a szülői alkalmasság vizsgálatát pszichológus szakértő bevonásával folytatja le.

A gyermektartásdíj megállapításánál minden esetben a bíróság mindkét fél jövedelmi viszonyait, az általuk eltartandó kiskorú gyermekeket veszi figyelembe. A tartásdíj összegének megállapítása során a különélő szülő jövedelmi viszonyain túl a gyermekkel együtt járó tényleges költségek is feltárásra kerülnek.

A töretlen bírói gyakorlat alapján a tartósan beteg gyermek esetén a tartásdíjat a Csjt. alapján a jövedelem 25 %-ban állapította meg, ha a gyermeket ellátó szülő teherbíró képessége nem teszi lehetővé a gyermek megfelelő szintű ellátását. Mivel az új Ptk. százalékos tartásdíj megállapítását nem teszi lehetővé, a korábbi gyakorlat szerint várhatóan a fix összegű tartásdíj mértéke is meg fogja haladni az egészséges gyermekre fizetendő tartásdíj mértékét.

A magasabb összegű tartásdíjat indokolja, ha a gyermek átlagos költséget meghaladó ellátást igényel. A bíróság minden esetben figyelembe veszi a gyermeket gondozó szülő természetben ellátásának egy egészséges gyermekhez képest jelentős fizikai, időbeli gondozást igénylő ellátását, azt a körülményt, hogy az ilyen szülő az esetek többségében munkaviszonyban elhelyezkedni, jövedelemszerző tevékenységet folytatni nem tud.

Fontos tudni, hogy mind a gyermekkel kapcsolatos tartási kötelezettség elmulasztása, mind a különélő szülővel való kapcsolattartás akadályozása, mind a kiskorú elhelyezésének megváltoztatása bűncselekmény.

Sokan nincsenek tisztában a Kúria 1776/2008. számú polgári elvi határozatával, mely szerint „a gyermekelhelyezés megváltoztatásának van helye, ha a szülő a másik szülőnek a gyermekkel való kapcsolattartását hosszabb időn át, hatósági intézkedések ellenére meghiúsítja, a különélő szülőt alaptalanul a gyermek sérelmére elkövetett bűncselekménnyel vádolja és lejáratásába a gyermeket is bevonja”.

A bírósági gyakorlat a fentiek alapján is elsősorban a gyermek érdekeit veszi figyelme, a gyermek érdeke pedig elsődlegesen az, hogy a szülők válása az ő körülményeiben a legkevesebb negatív változást hozza magával.

Amennyiben a témával kapcsolatban további kérdés merül fel Önben, kérdéseit a www.onlinejogsebesz.hu oldalon bármikor felteheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u