Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 04. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Választás lesz Olaszországban, de kormányt az államfő alakíthat

Választás lesz Olaszországban, de kormányt az államfő alakíthat

A felmérések azt mutatják, hogy a korábban kétpólusú olasz politika három, egymással szembenálló politikai táborrá szakadt.

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a következő parlamenti választásokon sem tudja megszerezni egyetlen politikai erő sem a kormányzáshoz szükséges többséget, ami az államfő által kinevezett "elnöki kormány" felállításához vezethet az olasz sajtóban vasárnap megjelent elemzések szerint.

Az Il Messaggero római napilapban közölt legfrissebb választási forgatókönyvek szerint a tavasszal esedékes parlamenti választások ismétet patthelyzetet teremthetnek az olasz politikában, ahogyan 2013-ban is történt. A jelenlegi választási rendszer ugyanis egyetlenegy pártnak vagy koalíciónak sem garantálja a kormányzáshoz szükséges többséget.

Az előrejelzések szerint a legszélesebb választói támogatottságot az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) élvezi, mégsem lesz képes megszerezni a választói körzetek többségét ahhoz, hogy a római parlamentben is többséggel bírjon. Ugyanez volt a helyzet 2013-ban is, amikor az M5S a szavazatok 25,6 százalékával a legnagyobb parlamenti pártnak bizonyult, kormányt azonban nem tudott alakítani.

Hasonlóképpen a helyzet balközép koalíciót vezető Demokrata Párt (PD) és a jobbközépet vezető Hajrá Olaszország (FI) esetében: mindkét erő mintegy 30-30 százalékos támogatottsággal bír, nem lesz elegendő erejük a kormányalakításhoz.

A felmérések azt mutatják, hogy a korábban kétpólusú olasz politika három, egymással szembenálló politikai táborrá szakadt. Az M5S elsősorban Dél-Itáliában erős, a jobbközép délen és északon egyaránt, a balközép pedig Közép-Olaszországban és északon.

A Corriere della Sera információi szerint megoldást egy esetleges "elnöki kormány" jelenthet. Vagyis ha a 2018-as választások után egyik párt vagy pátszövetség se lesz képes kormányt alakítani, Sergio Mattarella államfő állít fel egy részben politikai, részben szakértői csapatot. Ennek a kormánynak a fő feladata Olaszország gazdasági-pénzügyi megerősítése lehet, valamint végre egy olyan választási rendszer megteremtése, amely stabil kormánytöbbséget garantál. A Corriere szerint az elnöki kormány élére a jelenlegi miniszterelnök, Paolo Gentiloni kerülhet.

Az elnöki kormányhoz a pártok támogatására is szükség van, de sajtóinformációk szerint az M5S máris igent mondott. Így ugyanis nem kellene magára vállalnia a lehetetlen kormányalakítás felelősségét.

Elemzők szerint az elnöki kormány lehetősége tovább csökkentheti az olaszok választási kedvét. A választások időpontját még nem tűzték ki, márciusban vagy májusban lehetnek a következő olaszországi parlamenti választások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése