Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Július 31. 17:44, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Változás a gyógyszerek támogatáspolitikájában

Változás a gyógyszerek támogatáspolitikájában

Több változás lép életbe szerdán a gyógyszerek támogatáspolitikájában: a generikus, vagyis helyettesíthető készítményeket érintően a jövőben bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre, míg több gyógyszergyártó számára plusz fizetési kötelezettséget ró az úgynevezett spanyol modell bevezetése.

Az Országgyűlés által június 18-án elfogadott újabb egészségügyi salátatörvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott. Az egészségügyi államtitkárság akkori közleményében úgy fogalmazott: az államtitkárság "a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett".
Az augusztus elsejével induló "generikus árlicitben" megduplázzák, 10 százalékra bővítik a támogatott gyógyszerek körét meghatározó úgynevezett preferált referencia-ársávot. Ezen árversenyben a támogatás árát meghatározó legkedvezőbb árú referencia-készítménynek is jelentősebb piaci részesedést kell elérnie az árversenyt megelőző hónapokban. Ezzel bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre.
Spanyolországban - hasonlóan Magyarországhoz - számos, a versengő generikus gyógyszerkört érintő szabályozást vezettek be, többek között a hatóanyag-felírást is, továbbá azon gyógyszerkörre, amelyek már több mint tíz éve versenytárs nélkül vannak a piacon, kötelező 15 százalékos árcsökkentést írtak elő.
A spanyol modell bevezetéséről először az április végén megjelent Széll Kálmán Terv 2.0-ban írt a kormány. Az elfogadott törvény szerint, az úgynevezett spanyol modell alapján azon gyógyszerek esetében, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a gyógyszergyártóknak - forgalmuk alapján - az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására.
A spanyol modell bevezetése ellen korábban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete emelt szót, mivel azt kifogásolták, hogy az a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extraadó további 50 százalékos emelkedését jelenti.
Az egészségügyi államtitkárság erre reagáló közleményében kiemelte: a Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével és fenntartja az ellátás színvonalát.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt közölte: 2012 augusztusától hozzávetőleg csaknem 600 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek bekerülnek a szabály hatálya alá, illetve onnan ki is kerülhetnek gyógyszerek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma