Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Március 12. 11:30, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Változás nélkül felbomolhat az euróövezet

Változás nélkül felbomolhat az euróövezet

Fel fog bomlani az euróövezet egy évtizeden belül, ha nem történik gyökeres változás - mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna műsorában vasárnap.

Az uniós tagállamok vezetőinek e heti csúcstalálkozóján a többi között Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is a többsebességes Európa gondolatát támogatta. Ennek kapcsán az elemző úgy fogalmazott: a francia vagy az olasz folyamatok azt mutatják, hogy a túl szoros integráció éppen ezeknek az országoknak a gazdaságára hatott a leginkább negatívan, a szorosabb integráció éppen nekik ártana.

A szakértő szerint kérdés, hogy jelenlegi formájában meg tud-e maradni az euróövezet, és a tagállamok - például Görögország - bent tudnak-e maradni a zónában.

A többsebességes Európáról beszélő tagállamok nem mérték fel a kockázati tényezőket - jelezte Deák Dániel, hangsúlyozva, hogy a szorosabb integráció egyértelműen a német gazdasági érdekeknek felel meg.

A német uniós biztos néhány héttel ezelőtti beszédére utalva az elemező elmondta, hogy az Európai Unión belül kialakított támogatási rendszer, a kohéziós politika elsősorban nem a leszakadó tagállamoknak segített, hanem a német gazdaságot pörgette fel. A német vállalkozások megjelentek Kelet-, illetve Dél-Európában, ahol a támogatási rendszernek köszönhetően jelentős forrásokhoz jutottak, és a kereskedelempolitikán keresztül is a német vállalkozások jártak a legjobban - vélekedett Deák Dániel.

Címkék: euró, euróövezet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni