Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Október 19. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változik a GDP-számítási módszer az EU-ban

Változik a GDP-számítási módszer az EU-ban

Először becsülte meg az EU és a tagállamok GDP-jét az Eurostat az újonnan bevezetett ESA2010-es statisztikai módszertan alapján. Ez alapján az uniós GDP 3,7 százalékkal, a magyar pedig 1,6 százalékkal magasabb lett az új számítás szerint 2010-ben. Az EU statisztikai hivatala az új módszertan alapján jövő héten a tagállamok államháztartási hiányát is újraszámolja több évre visszamenőleg - számol be aBruxInfo.

3,7 százalékkal magasabb GDP-t mutatott ki az Európai Unió számára 2010-ben a nemzeti számlák európai rendszerének új változata, az ESA 2010, amely mostantól végleg felváltja a régi, még 1995-ben hatályba lépett ESA95-ös statisztikai módszertant. Az Eurostat pénteken első ízben becsülte meg az EU, az euróövezet és az egyes tagállamok 2010-es GDP-jét és számolta újra 1997 és 2013 között a bruttó nemzeti terméket az új, modernebb módszertan alapján.

A GDP-számítás módjában bekövetkezett változtatást Silke Stapel-Weber, az Eurostat egyik igazgatója szerint a világban és a gazdasági folyamatokban az elmúlt két évtized alatt végbement átalakulások indokolták, így többek között a globalizálódó gazdaság, az információs és kommunikációs technológiák termelési folyamatokban való nagyobb szerepe és a személyi tulajdonhoz kapcsolódó termékek szerepének növekedése.

A 2010-re uniós szinten kimutatott közel 3,7 százalékos GDP-növekedésből 2,3 százalék a módszertani változás, 1,4 százalék pedig a tagállamok által az átállás alkalmából végrehajtott statisztikai finomítások eredménye. A módszertani változások közül a legnagyobb hatást (2010-ben 1,9 százalékot) a kutatásra és a fejlesztésre fordított kiadások beruházásként való elkönyvelése gyakorolta a GDP-re. A K+F-en kívül a mostantól ugyancsak beruházásnak tekintett fegyverrendszerekre fordított kiadások képezték a második legnagyobb tételt (0,2%).

Ami a statisztikai finomításokat illeti, a legnagyobb hatást a GDP-re az új és minőségileg jobb adatforrások és az úgynevezett illegális tevékenységek fejtették ki. Az Eurostatnál megjegyzik, hogy semmi új nincs a dologban, hiszen a prostitúciót, a kábítószerek gyártását és eladását, valamint a dohánycsempészetet a tagállamok már eddig is figyelembe vehették a GDP-jük megbecslésénél. Ami új, hogy ezúttal egységes szemlélet és sztenderdek alapján számolják majd ki ezeknek az illegális tevékenységeknek a nemzeti össztermékhez való hozzájárulását.

Magyarország esetében az ESA 2010-es rendszeren alapuló revízió 1,6 százalékkal magasabb GDP-t mutatott ki, mint amit a régi, ESA95-ös számítási módszer. Az 1,6 százalékos növekedés kizárólag a módszertani változásra (és nem az adatgyűjtéssel kapcsolatos változásokra) vezethető vissza, és azon belül is 1,2 százalék erejéig a kutatási és fejlesztési kiadások beruházásként való elszámolása.

Az ESA 2010-es számítás alapján a GDP-ben a legnagyobb változást (+9,5 százalékot) Cipruson és Hollandiában (+7,6%) mérték. De, Lettországban például 0,1 százalékkal alacsonyabb GDP jött ki 2010-re. Ami érdekes, hogy a változások úgyszólván semmilyen hatást nem gyakoroltak a GDP növekedési rátájára. Az Eurostat most az új módszertan alapján jövő héten közzéteszi a tagállamok újraszámolt államháztartási hiányát és államadósságát több évre (1997-re) visszamenőleg.

Az EU statisztikai hivatala három lényeges módszertani változtatást eszközölt a deficit mértékének a kiszámításában. Ezek közül a legfontosabb annak a kritériumnak a megváltoztatása, ami alapján meghatározzák az állami szektor hatókörét. Ennek következtében az állami szektor bizonyos elemeit újraosztályozhatják. A másik figyelemreméltó változtatás, ami közvetlenül Magyarországot is érinti, a nyugdíjalapok egy összegben történő transzferálásának az elszámolása, ami mostantól több évre elosztva történik majd. Ennek magyar szempontból az lesz a következménye, hogy a harmadik pilléres nyugdíjvagyon államosítása miatt keletkezett államháztartási többlet utólag alacsonyabb lesz, a következő években ugyanakkor lejjebb megy majd a hiány és távolabbra kerül a GDP 3 százalékától.

A harmadik változás a swapokkal összefüggő nettó kamatmozgások kiigazításának a megszüntetése. Végül a mobiltelefon és más engedélyek költségvetési elszámolását is pontosítják az új szabályok, ami hatással lesz majd egyes országok (így várhatóan Magyarország) deficitjének az alakulására is. És természetesen a GDP felülvizsgálata is hatással lesz majd az államháztartási hiányra és a GDP-arányos államadósság rátájára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése