Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 25. 16:45, szerda | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt.

Változik a víz- és csatornahasználati díj

Változik a víz- és csatornahasználati díj

A parlament 2011. december 30-i ülésnapján elfogadta a 209/2011-es számú törvényt a víziközmű-szolgáltatásról.

A törvény szelleme és betűje sok változást hoz a magyar víziközmű-szolgáltató piacra, néhány hatása a jogszabálynak január 1-jétől már életbe is lépett. Ezek közül a legfontosabb, fogyasztókat érintő változás, hogy 2012. január 1-jétől a parlament a víz- és csatornadíjak megállapításának a jogát az önkormányzatoktól átmenetileg magához vonta.

A 2011. december 31-én érvényben lévő víz- és csatornahasználati díjak január 1-jétől legfeljebb 2,56 százalék nettó értékben emelkedhetnek. Ennél magasabb díjnövekedést a törvény egyetlen szolgáltatónak sem engedélyez.

A Pannon-Víz Zrt. tulajdonosi köre és közgyűlése által elfogadott 3,88 százalékos nettó díjnövekedés az új törvény szerint 2,56 százalékra módosul. 2012. január 1-jétől a Pannon-Víz Zrt. működési területén a lakossági ivóvízdíj köbméterenként nettó 192,8 forintra, a közületi szektorban 218,4 forintra növekszik. Mindkét értéket 27 százalékos áfa terheli, így a lakosság egy köbméter ivóvízért 244,8 forintot, a közületi fogyasztók 277,4 forintot fizetnek.

A szennyvízcsatorna-használati díj áremelésének a mértéke is nettó 2,56 százalék. A lakossági díj nettó 388,7 forint, a közületeké nettó 453,3 forint. Egy köbméter szennyvíz elvezetéséért a lakosság 493,5 forintot, a közületek 575,7 forintot fizetnek.

A Pannon-Víz Zrt. a korábban elfogadott áremelés és a törvény által maximalizált érték 1,32 százalékos díjeltérését kigazdálkodja: a fenntartási és karbantartási munkák során új anyagok, alkatrészek helyett használható és felújított anyagokat használunk és bizonyos munkakörökben a nyugdíjba vonuló kollégák helyett nem veszünk fel új munkaerőt. A társaság változatlan feladatok és szolgáltatások mellett éves szinten 40–42 millió forintos veszteséggel számol a tervezett díjkiesés miatt. – szerepel a Pannon-Víz közleményében.

A víziközműtörvény az egész szektor működését szabályozza. Véglegesen elkerül az önkormányzatoktól a víz- és csatornadíjak ármegállapítási joga, a Nemzeti Energiahivatal Víziközmű Hatóságának a feladat lesz. A díjat az energiahivatal javaslata alapján a miniszter hirdeti ki a szolgáltatóknak. A szolgáltató díjjavaslattal él az energiahivatal felé, amely a javaslatát felülvizsgálja és módosíthatja. Ez a díjmegállapítási mechanizmus a Pannon-Víz Zrt. életében – várhatóan – nem fog nagy változásokat generálni, hiszen a társaság az árképzésében eddig is alkalmazta azokat a díjalkotó tényezőket, amik a teljes költségmegtérülés elvének megfelelnek.

A Pannon-Víz Zrt. szolgáltatási területe 2012. január 1-jétől módosult:

Dunakiliti, Dunasziget, Rajka, Feketeerdő települések elkerültek,

Vág, Szany, Rábaszentandrás, Sobor, Rábasebes lakói új ivóvízfogyasztóként csatlakoztak.

A törvény értelmében a jövőben csak az folytathat víziközmű-szolgáltatói tevékenységet, aki akkreditációs eljárások során akkreditációt szerez. A tartalmi elemek egyelőre nem ismertek, készülő kormányrendelet fogja meghatározni. Ennek egyik szempontja a megfelelő számú fogyasztói egység megléte lesz.

2014. január 1-jéig 50 ezer fogyasztói egységgel kell rendelkeznie a szolgáltatónak, 2014. január 1-jétől 2016. december 31-ig 100 ezer fogyasztói egységgel, ezután 150 ezerrel. A Pannon-Víz Zrt. jelenleg meghaladja félmilliós fogyasztói egységet.

A jogszabályok egyéb területen is szigorodnak, aminek célja, hogy a már elkészült vízellátó és szennyvízelvezető rendszereket igénybe vegyék. Jelenleg a társaság működési területén az ivóvízrendszer igénybevétele szinte százszázalékos, viszont a kiépített szennyvízelvezető rendszerre 10 ezer ingatlantulajdonos még nem kötött rá vagy rákötését nem jelezte felénk. Ezt jogszabály szerint megtehették, ha az önkormányzat felé talajterhelési díjat fizettek. Ennek díja 2012. január 31-ig 120 forint volt köbméterenként a kiszámlázott ivóvízfogyasztás mértéke alapján.

A jogszabály nagy szigorral lép fel azok ellen, akik továbbra sem kötnek rá az ingatlanjuk előtt kiépített szennyvízcsatornára: tízszeresére emelkedik 2012. február 1-jétől a talajterhelési díj összege. 1200 forintot kell fizetni az önkormányzat felé minden egyes elfogyasztott ivóvíz köbmétere után talajterhelési díjként. Az érzékeny besorolású területeknél mindez háromszoros szorzóval számolható. Társaságunk szolgáltatási területén például a háromszoros szorzó alá tartozik Győr.

Forintosítva ez azt jelenti, hogy egy köbméter elfogyasztott ivóvíz fogyasztása után 3600 forint talajterhelési díjat kell fizetni, szemben a köbméterenkénti 493,5 forintos szennyvízcsatorna-használati díjért. A jogalkotó ezzel jelentős pressziót alkalmaz azok felé, akik nem kötöttek rá a hálózatra.

A Pannon-Víz Zrt. az önkormányzatok felé jelzi azokat a fogyasztókat, akik a nyilvántartás szerint nem csatlakoztak a szennyvízhálózatra, őket megkeresve az önkormányzat adó módjára hajthatja be a díjat és használhatja fel saját hatáskörében.

A rohamszerűen csatlakozók számára készen áll társaságunk, de várjuk azok bejelentését is, akik már rákötöttek a csatornahálózatra, de nem volt idejük jelezni felénk. 2013. július 1-jétől kötelezően írja elő a jogszabály a rákötéseket, nem mérlegelhet a fogyasztó, hogy talajterhelési díjat fizet vagy ráköt a csatornára. – szerepel a Pannon-Víz Zrt. közleményében.

Címkék: győr, Pannon-Víz Zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.