Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Július 31. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Változnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Változnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Augusztus elsejétől megváltoznak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai. Az új rendszer sokkal kevesebb adminisztrációval jár, egyszerűbb és olcsóbb is - számolt be a változásokról pénteken Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Miniszt

Április elsején szűnt meg az alkalmi munkavállalói kiskönyv, ami helyett új szabályozás lépett életbe. Az új rendszert azonban sok kritika érte főleg az adminisztrációs terhek miatt, ezért változásra volt szükség. Míg április előtt 400 ezer idény- és alkalmi munkást foglalkoztattak, addig áprilistól már csak ennek a felét.


Míg korábban 18 adatot kellett megadni egy munkavállaló bejelentéséhez és jelenléti ívet kellett vezetni, augusztus elsejétől az ügyfélkapun, telefonon vagy december elsejétől akár SMS-ben is eleget tehet bejelentési kötelezettségének a munkaadó. Ehhez csupán a munkáltató adószáma, a munkavállaló adóazonosító jele és TAJ- száma lesz szükséges. Ezen kívül a bejelentésnél meg kell adni a foglalkoztatás jellegét, hogy alkalmi vagy idénymunkáról van-e szó, és a munkával töltött napok számát is. Az új rendszerrel teljesen kiiktatják a papíralapú adminisztrációt, amelytől a visszaélések számának csökkenését is remélik - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.


Az új rendszer a munkaadónak is sokkal olcsóbb, míg egy idénymunkás esetében napi ötszáz, addig alkalmi munkavállaló esetében napi ezer forintot kell fizetnie közteherként.


Idénymunkánál egy munkavállalót a korábbi 90 nap helyett legfeljebb 120 napig lehet foglalkoztatni, míg az alkalmi munkavállalót 90 napig. További változás, hogy az alkalmi munkavállaló jogosult marad az álláskeresési ellátásra is.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.