Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Május 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vámvita vethet véget Európában a napelem-boomnak

Vámvita vethet véget Európában a napelem-boomnak

Büntetővám vethet véget Európában a napelem-boomnak – írja a Világgazdaság. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint méregként fog hatni az európai és a hazai napenergia-iparra, ha az EU júniustól dömpingellenes büntetővámmal sújtja a Kínában gyártott napelemeket.

Egy 20 százalékos EU-büntetővám 115 ezer, egy 60 százalékos pedig 242 ezer uniós munkahely megszűnését eredményezné. Ráadásul a szövetség elnöke szerint 60 százalékos büntetővám 30 százalékkal emelné a napelemes rendszerek árát. Kiss Ernő úgy véli, hogy ez derékba törné a magyarországi napelem piacon tavaly tapasztalt növekedést is.

Az Európai Bizottság március 5-ei hatállyal rendelte el a kínai napelem modulok és cellák kötelező importregisztrációját. Az ügyben június 6-ára várható döntés, mely az USA-ban hozotthoz hasonló eredményhez vezethet, ahol ma már büntetővámmal sújtják az érintett termékeket. Ebben az esetben a vámot 90 napos visszamenőleges hatállyal vethetik ki. „Az európai piacon a napelemek ára már az uniós eljárás hírére emelkedni kezdett, egy 60 százalékos büntetővám kiszabása pedig átlagosan 30 százalékkal emelné meg a napelemes rendszerek árát” – mondta Kiss Ernő.

Az MNNSZ elnöke szerint mindez a magyarországi napelempiacon elindult csekélyke fellendülést is derékba törné. Pedig tavaly közel háromszorosára nőtt az idehaza beépített napelemes rendszerek teljesítménye, megközelítve a 12 MW-ot. Az MNNSZ csatlakozott a Megfizethető Napenergiáért Szövetséghez is, amely egy, az EU kereskedelmi biztosához szóló nyílt levélben kérte, hogy tartózkodjanak a büntetővámoktól.

„Nehezen kérdőjelezhető meg, hogy a tisztességtelen dömpingárak és tiltott állami támogatások használatát az EU kivizsgálja, ám aggályos és piaci zavarokat okoz már most, hogy az esetleges büntetővámokat visszamenőleges hatállyal is kivethetik” – fejtette ki Szolnoki Ádám. A MANAP Iparági Egyesület elnöke szerint viszont a vámok bevezetése esetén csekély az esélye a hosszú távú drasztikus piaci hatásoknak, hiszen ebben az esetben az érintett kínai gyártók országukon kívülre telepítik gyártásuk egy részét.

Az átmeneti időszakban pedig a nem kínai gyártók 20-25 százalékkal drágább termékei tölthetik ki a piaci űrt, így nem valószínű, hogy a rendszerárak 10-12 százaléknál jelentősebb mértékben emelkedhetnek. A várható hatásokról vita van a szakmán belül. A Prognos-al ellentétes vélemények szerint az Egyesült Államokban a büntetővámok kivetését követően csökkent a kínai gyártók részesedése, mégis jelentősen nőtt a telepítések száma és nem tapasztaltak áremelkedést a piacon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.