Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga Mihály: nem lesz megszorítás 2014-ben

Varga Mihály: nem lesz megszorítás 2014-ben

Varga Mihály szerint nem lesz megszorítás jövőre, nem kell újabb adó vagy járulékemelésre készülniük a gazdaság szereplőinek; a költségvetés feszes lesz, abban a tárca számol a hús áfájának csökkentésével is, és egyetlen ágazat sem jár rosszabbul, mint idén. A nemzetgazdasági miniszter szerda reggel azt mondta a Magyar Rádióban, a gazdaság jobb teljesítménye jövőre reálissá teszi, hogy egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra egy kicsivel többet lehessen fordítani.

A jövő évi költségvetést illetően véleménye szerint nincsen túlzott optimizmus, realizmus van, a gazdaság az idei 1 százalék után jövőre 2 százalékkal növekedhet. Többletbevételekre számítanak az áfából és jövedéki adóból, a pénztárgépcserék fehérítik a gazdaságot. Varga Mihály egyetértett azzal, hogy feszes lesz a 2014-es költségvetés, amelyben 2,9 százalékos hiánnyal, 2 százalékos GDP-növekedéssel, és 2,4 százalékos inflációval számolnak.

Magyarország legnagyobb exportpartnerének számító európai országok is enyhe gazdasági növekedést produkálnak, az exportpiacok bővülése így a hazai gazdaságnak is lendületet ad. A keresetek az idén is emelkednek reálértéken, az év második felében 4-5 százalékos növekedésre lehet számítani, ami a kiskereskedelem növekedését hozza magával. Az el nem vont adótételek, az egykulcsos adórendszer, és a gyermekek után járó adókedvezmények szerinte a fogyasztás élénkülését eredményezik.

A hús áfájának csökkentésével szavai szerint a tárca is egyetért, és a költségvetésben is számoltak vele. Az utolsó simításokat végzik az adórendszer módosításain, az erről szóló, európai uniós szabályoknak is megfelelő törvénymódosítást szeptember 30-ig nyújtják be a parlamentnek.

Arra a felvetésre, hogy a bankszövetség szerint a tranzakciós illeték miatt egyebek mellett kevesebb lett a banki átutalás, csökkent a hitelellátottság, azt válaszolta: van ok az optimizmusra a sikeresen végrehajtott 400 millió eurós kötvénykibocsátást követően, amivel a magyar kkv-k többlethitelhez juthatnak. A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) a világon elsőként bocsátott ki kötvényt a Világbank csoporthoz tartozó Multilateral Investment Guarantee Agency állami kezességvállalást biztosító garanciája mellett.

A devizahitel mentőcsomagról azt mondta: a kormány november elsejéig vár, közben a szakmai egyeztetés folyik. Varga Mihály szerint a bankok eddig már 120 ezer ügyfél terhein enyhítettek saját ügyfélsegítő programjaikkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton