Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Július 09. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI-V

Várhatóan Soproni Egyetem lesz a Nyugat-magyarországi Egyetem új neve

Várhatóan Soproni Egyetem lesz a Nyugat-magyarországi Egyetem új neve

Várhatóan Soproni Egyetem néven működik tovább négy karral januártól a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME).

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár július 1-jén Szombathelyen bejelentette, hogy az NYME-től az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) kerülhet a Savaria Egyetemi Központ (SEK). Az új struktúráról ősszel tárgyal a Parlament - tájékoztatta a soproni székhelyű felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Pénteken Palkovics László azt mondta, hogy a leendő Soproni Egyetem kiemelt státuszú felsőoktatási intézménnyé alakulhat, amelyhez teljesülnie kell bizonyos tudományos és működtetési feltételeknek - tájékoztattak. A célok elérése érdekében így januártól megújuló működési struktúrában folytatja a munkát az anyaintézmény, miután a következő hónapokban előkészítik a SEK kiválását és az ELTE-hez csatlakozását. A szerkezetváltozást mindkét intézmény szenátusa támogatta.
A közlemény szerint az államtitkár jelezte: a soproni egyetem értékeit mindenképpen meg kell őrizni. Az országosan egyedülálló, Európában is elismert erdőmérnöki és faipari tudományos központ kiemelkedő jelentőségű, így az állam mint fenntartó, a jövőben tovább támogatja és erősíti e tudományterületeket. A pedagógiai és gazdasági képzések szintén szerves részei az egyetemnek, mert regionális munkaerőpiaci igényeket szolgálnak ki.
A soproni karok jól teljesítettek az idei felvételi időszakban: több mint harminc százalékkal többen jelentkeztek oda, mint tavaly. Kitűnőek a karok pályázati eredményei is, a minősített oktatók aránya pedig eléri a nyolcvan-kilencven százalékot - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.