Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Június 20. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Várja a falu a segítséget

Várja a falu a segítséget

Csak a csodában és az emberek segítőkészségében bízhat Abaújvár, ahol több méteres árkok keletkeztek az elmúlt hetekben. Ezek az egész falu létét veszélyeztetik. A település várja a felajánlásokat, legyen az pénz, vagy munkaerő.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban június óta folyamatosan jelennek meg földcsuszamlások, melyek már a házakat is elérték. Némelyik árok több méter mély, több épület is összedőlt már.


Csuha Pál polgármester pénteken az MNO-nak elmondta, véget ért a Magyar Állami Földtani Intézet geológusainak vizsgálata. Megállapításuk szerint a talaj víztartalma az elmúlt időszak heves esőzései miatt nagyon magas, ez okozta a suvadásokat. Több javaslatot is tettek a helyzet kezelésére. Az egyik megvalósítható megoldás az lenne, hogy vízelvezető árkokat ássanak, valamint építsenek támfalakat. Ez tízmilliókba kerülne, azonban a településnek nincs pénze - mondta el a falu vezetője. Mint fogalmazott, a 110 millió forintos éves költségvetésükben szabadon felhasználható összegek helyett csak tartozások vannak. A polgármester szerint még a pályázatok önrészére sincsenek forrásaik. További problémát jelent, hogy Abaújvár lakói sem gazdag emberek, így nekik is megoldhatatlan problémát jelentene a megsérült házak felújítása.




Ha nem tudják megállítani a folyamatos süllyedéseket, akkor nagyon nagy baj lesz - teszi hozzá Csuha Pál. A polgármester szerint sürgős lenne a víz elvezetése, hiszen ha újabb eső érkezik, akkor a lezúduló víz csak tovább mélyíti majd a „járatokat". Ezért azonnali segítségre van szükség - emeli ki a faluvezető.


Az ezeréves földvár sáncai több helyen beszakadtak. A külső részeken számos pincét temetett maga alá a föld. Egy portán a vár falát támasztó kőfalat szakította végig a lecsúszó talaj. Az ott lakók attól rettegnek, rájuk dől a hatalmas fal - olvasható Abaújvár nem hivatalos honlapján. Péntek esti állapot szerint 34 portát érintenek a károk. Közvetlen veszélyben egy ember van, de további 5 fő is bajba kerülhet. Őket szükség esetén el tudnák helyezni rokonoknál. Ha több embert kellene kitelepíteni, akkor a szomszéd falvak segítségére is számíthatnak.


A 250 fős falu vize is veszélyben van, ugyanis több suvadás is a vízbázis közelében található. Az ÁNTSZ folyamatosan veszi a vízmintákat, a lkosok a csapvizet csak forralás után fogyaszthatják. Ráadásul az egyik vízcső a megrongálódott hídban vezet, így az ottani repedés a falu egyik felét megfoszthatja a vízellátástól.


Kaptak segítséget a megyei önkormányzattól és az ökumenikus segélyszervezettől is. Ahhoz azonban, hogy legyen esélyük vízmentesíteni a földet, további támogatásra van szükségük - közölte a polgármester. Így munkaerőre, munkagépekre, szivattyúkra és pénzadományokra is számítanak.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.