Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 31. 16:30, szombat | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Vége az évnek!

Vége az évnek!

Szilveszter estéjét, éjszakáját különböző rendezvények, mulatságok, bulik teszik emlékezetessé. Mitől válik jó hangulatúvá az év utolsó néhány órája?

Mindenképpen kell a jó hangulathoz egy kis pezsgő. Ha év közben máskor nem is, de szilveszterkor biztos, hogy mindenhol előkerülnek a pezsgőspoharak, hogy a vendégek éjfélkor koccintással búcsúztassák az óévet, és köszöntsék az újat.

A pezsgő olyan borfajta, amelynél a bor második érése a palackban történik. A pezsgőkészítés során erjedésben lévő bort töltenek a palackba, élesztővel és cukorral vegyítik, aminek hatására a bor szénsavassá válik. Pezsgőt csak a parafadugó feltalálása után tudtak készíteni, ez ugyanis nélkülözhetetlen a nemes nedűhöz.

Az első pezsgőt 1670 – 1715 között Franciaországban, a Szent Benedek-rendi apátságban készítették. A pince vezetője, dom. Pierre Perignon egy parafadugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. A szerzetesek sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt. Magyarországon az 1880-as évektől a Törley cég foglalkozott pezsgőgyártással.

Néhány tipp a pezsgőfogyasztáshoz:

- Vásárláskor alaposan tanulmányozza a pezsgősüveg címkéjét! Ha nincs ráírva, hogy palackban vagy hagyományosan erjesztett, akkor az nem igazi pezsgő, csupán szénsavas fehérbor.

- A francia pezsgők közül a leghíresebb a Dom Perignon, a legelegánsabb és az egyik legdrágább pedig a Cristal.

- A pezsgőt hűvös helyen (7-9 fokon) kell tárolni, hűtőszekrényben pedig nem szabad sokáig tartani, maximum felbontás előtt lehűteni. Ne fogyassza túl hidegen sem, a pincehőmérséklet az ideális! Bontás után tegye az üveget egy jeges vödörbe!

- Az igazi pezsgőt ne keverje más italokkal! Néhány híres pezsgős koktélt azért érdemes kipróbálni. Ilyen pl. a Bucks Fizz – narancslé és pezsgő fele-fele arányban.

- A pezsgőt hagyományosan üvegből vagy kristályból készült, kehely vagy kúpalakú pohárból fogyassza! Ez nem csak elegáns, de praktikus is, hiszen így a poharat lehet a talpánál vagy a száránál fogni, és a tenyerünk nem melegíti fel az italt.

- Az igazi pezsgő kalóriatartalma a legalacsonyabb az alkoholos italok közül, így bűntudat nélkül ihatjuk. Persze csak mértékkel!

Szilveszteri babonák

Sokan álarcot vesznek fel ezen az estén, hogy elijesszék az óévet magával vivő szellemet, vagy szerencsepénzt tesznek a tárcájukba. Úgy tartják, hogy ha távol lévő szerelmesek egy kis pezsgőt öntenek a földre, mielőtt a többiekkel koccintanak, akkor a kedvesükkel egész évben együtt maradnak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor egész évben sok pénzünk lesz.

Sok családban szokás ezen a napon szerencsepogácsát sütni. A pogácsák egyikének közepébe pénzérmét tesznek, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon

A szilveszteri ólomöntés során a kiöntött alakok, formák utalnak a jövendőre, előrevetítik az elkövetkező év eseményeit.

December 31-én tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas, vad vagy hal kerülhet rá. Úgy tartják, a szárnyas elkaparja az előző év problémáit, bajait, gondjait, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad.

Mit vegyek fel?

Sokan úgy tartják, nem mindegy, milyen színű ruhát viselnek a szilveszteri buliban. A színeknek ugyanis nagy jelentősége van.

Ha meg akarod találni jövendőbelidet, akkor valami pirosat kell hordanod szilveszterkor. A sárga színű öltözet viselete szerencsét és szerelmet ígér. A narancssárga az a szín, amely összevonja a fent említett szerencséket.

Viselj zöldet, ha szeretnéd, hogy az újév leginkább egészséget hozzon számodra! A babona szerint ezen az éjszakáján mindenképp legyen rajtad egy új ruhadarab, ami a szerencsét hozza, és az anyagi jólét biztosítására sok pénz a zsebedben!

Ezentúl minden máshogy lesz!

Ez a nap a nagy fogadalmak ideje is. Biztos, hogy mindenkinek megfordult már a fejében ilyentájban, hogy jövőre biztos, hogy lead pár kilót, leszokik a cigarettáról, egészségesebben él, többet mozog, stb. Az óévet búcsúztatva, a szilveszteri pezsgőspohárral a kezünkben úgy érezzük, valami véget ért, valami új kezdődik, ami jobb, rendezettebb életre ad lehetőséget. Azonban csak rajtunk múlik, lesz-e a fogadkozásból valódi elhatározás.

Persze a szilveszteri buliban a jó hangulat elengedhetetlen kelléke a tánc, a zene is. A következő dallal kívánunk mindenkinek jó bulizást ma estére.

Címkék: szilveszter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.