Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2010. Március 03. 14:00, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Vége a járműveken mobilozók hangoskodásának

Vége a járműveken mobilozók hangoskodásának

Hamarosan véget érhet sokak bosszúsága, hogy a tömegközlekedési járműveken valaki mellettük mobilozik, és közben kiabál vagy a zavarba ejtő személyes ügyeit tárgyalja. Kedden ugyanis bemutattak a CeBITe-n egy új technikát, amely lehető

A hannoveri számítástechnikai kiállítás szenzációja egy olyan eszköz, amely az ajkak mozgását átalakítja egy komputer által generált hanggá, de azt csak a vonal másik végén lévő mobilos hallja. A karlsruhe-i Technológiai Intézet (KIT), által kifejlesztett eszköz egy úgynevezett elektromiográfot, vagyis az izmok villamos tevékenységét mérő kis műszert használ.

Ezek az izmok akkor működnek, amikor hangokat, szavakat formálunk beszéd közben. A mozgásukat érzékeli az új technika, amely elektromos lüktetésekké alakítja át azokat, majd a pulzusok beszédként hangoznak fel a vonal másik végén. Nem kell tehát kiabálni, harsányan beszélni, elég suttogva, vagy akár csak az ajkunkat mozgatva a beszédet imitálni. Nagyjából úgy, ahogy a siketek szokták.

A KIT munkatársa, Michael Wand azt mondta, hogy jelenleg elektródákat használnak, amelyek a bőrhöz tapadnak, de a jövőben a mobilban lesznek az érzékelők. Természetesen nem csak az idegesítő hangoskodás, vagy a zavarba ejtő magánbeszélgetések miatt van szükség egy ilyen technikára. Azoknak is segíthet a szájmozgást érzékelő mobil, akik elvesztették a hangjukat, talán köztük a siketeknek is. Wand azt is elmondta, hogy az új eszköz fordít is, tehát bárki beszélhet, illetve suttoghat a saját nyelvén, a gép lefordítja a másik oldalon lévő anyanyelvére a szöveget.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.

2020. Február 20. 07:58, csütörtök | Belföld

Elkezdik nyáron az illegális hulladéklerakók felszámolását

Július elsejétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását.