Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Március 03. 14:00, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Vége a járműveken mobilozók hangoskodásának

Vége a járműveken mobilozók hangoskodásának

Hamarosan véget érhet sokak bosszúsága, hogy a tömegközlekedési járműveken valaki mellettük mobilozik, és közben kiabál vagy a zavarba ejtő személyes ügyeit tárgyalja. Kedden ugyanis bemutattak a CeBITe-n egy új technikát, amely lehető

A hannoveri számítástechnikai kiállítás szenzációja egy olyan eszköz, amely az ajkak mozgását átalakítja egy komputer által generált hanggá, de azt csak a vonal másik végén lévő mobilos hallja. A karlsruhe-i Technológiai Intézet (KIT), által kifejlesztett eszköz egy úgynevezett elektromiográfot, vagyis az izmok villamos tevékenységét mérő kis műszert használ.

Ezek az izmok akkor működnek, amikor hangokat, szavakat formálunk beszéd közben. A mozgásukat érzékeli az új technika, amely elektromos lüktetésekké alakítja át azokat, majd a pulzusok beszédként hangoznak fel a vonal másik végén. Nem kell tehát kiabálni, harsányan beszélni, elég suttogva, vagy akár csak az ajkunkat mozgatva a beszédet imitálni. Nagyjából úgy, ahogy a siketek szokták.

A KIT munkatársa, Michael Wand azt mondta, hogy jelenleg elektródákat használnak, amelyek a bőrhöz tapadnak, de a jövőben a mobilban lesznek az érzékelők. Természetesen nem csak az idegesítő hangoskodás, vagy a zavarba ejtő magánbeszélgetések miatt van szükség egy ilyen technikára. Azoknak is segíthet a szájmozgást érzékelő mobil, akik elvesztették a hangjukat, talán köztük a siketeknek is. Wand azt is elmondta, hogy az új eszköz fordít is, tehát bárki beszélhet, illetve suttoghat a saját nyelvén, a gép lefordítja a másik oldalon lévő anyanyelvére a szöveget.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.