Városlista
2019. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2010. Március 03. 14:00, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Vége a járműveken mobilozók hangoskodásának

Vége a járműveken mobilozók hangoskodásának

Hamarosan véget érhet sokak bosszúsága, hogy a tömegközlekedési járműveken valaki mellettük mobilozik, és közben kiabál vagy a zavarba ejtő személyes ügyeit tárgyalja. Kedden ugyanis bemutattak a CeBITe-n egy új technikát, amely lehető

A hannoveri számítástechnikai kiállítás szenzációja egy olyan eszköz, amely az ajkak mozgását átalakítja egy komputer által generált hanggá, de azt csak a vonal másik végén lévő mobilos hallja. A karlsruhe-i Technológiai Intézet (KIT), által kifejlesztett eszköz egy úgynevezett elektromiográfot, vagyis az izmok villamos tevékenységét mérő kis műszert használ.

Ezek az izmok akkor működnek, amikor hangokat, szavakat formálunk beszéd közben. A mozgásukat érzékeli az új technika, amely elektromos lüktetésekké alakítja át azokat, majd a pulzusok beszédként hangoznak fel a vonal másik végén. Nem kell tehát kiabálni, harsányan beszélni, elég suttogva, vagy akár csak az ajkunkat mozgatva a beszédet imitálni. Nagyjából úgy, ahogy a siketek szokták.

A KIT munkatársa, Michael Wand azt mondta, hogy jelenleg elektródákat használnak, amelyek a bőrhöz tapadnak, de a jövőben a mobilban lesznek az érzékelők. Természetesen nem csak az idegesítő hangoskodás, vagy a zavarba ejtő magánbeszélgetések miatt van szükség egy ilyen technikára. Azoknak is segíthet a szájmozgást érzékelő mobil, akik elvesztették a hangjukat, talán köztük a siketeknek is. Wand azt is elmondta, hogy az új eszköz fordít is, tehát bárki beszélhet, illetve suttoghat a saját nyelvén, a gép lefordítja a másik oldalon lévő anyanyelvére a szöveget.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 20. 19:26, péntek | Belföld

Két hatalmas baleset is történt az M5-ös autópályán

Két baleset is lassítja a forgalmat az M5-ös autópályán, ahol hosszú dugó alakult ki - írja az Útinform.

2019. Szeptember 20. 19:02, péntek | Belföld

Félholtra vertek össze egy férfit Budapesten

A rendőrségre február 28-án éjfél után érkezett bejelentés, hogy Budapest IX. kerületében a Drégely utcában többen összeverekedtek.

2019. Szeptember 20. 13:41, péntek | Belföld

Tíz kilométeres torlódás az M1-es sztrádán

Egy leszakadt felsővezeték miatt korábban teljes szélességében lezárták az M1-es autópályát pénteken Hegyeshalom felé. Már feloldották a korlátozást, de még jelentős a torlódás.

2019. Szeptember 20. 13:34, péntek | Belföld

Még pályázhatnak a kerékpárosbarát címre a munkaadók és önkormányzatok

Október 25-ig pályázhatnak a Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település címre a munkahelyek és a települések - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.