Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 08. 14:45, szerda | Belföld

Végük a régi rádiósoknak- Andy Vajna beperli őket

Végük a régi rádiósoknak- Andy Vajna beperli őket

A városban néhány napja megjelent, Vajna-féle Rádió 1 védjegyoltalmi eljárást indít a több mint húsz éve Békéscsabán működő, a Rádió 1 Békéscsaba nevet évekkel korábban megvásárló Interax Kft.-vel szemben.

Olyasmi ez, mintha évekkel később valaki visszakövetelne egy eladott autót vagy ingatlant.

Újabb különös fejlemények vannak a Békéscsabán kialakult rádiós frekvenciaháborúban.

Nemrégiben Andy Vajna filmügyi kormánybiztos cége, a Radio Plus Kft. durva szabálytalanságokat sem nélkülöző médiatanácsi rádiós pályázat során megpróbálta megszerezni a Rádió 1 Békéscsaba nevű helyi rádiót működtető Interax Kft. által több mint húsz éve használt frekvenciát. A hiányzó bankszámla-igazolások és a jogvesztő hiánypótlási határidő be nem tartása ellenére is először a kormányközeli cégnek ítélte a Médiatanács a frekvenciát, majd miután az Interax beperelte a Médiatanácsot – valamint megjelent a témával kapcsolatos cikksorozatunk –, a testület a Radio Plus Kft.-nél időközben történt ügyvezetőváltásra hivatkozva megváltoztatta korábbi ítéletét, kizárta a Vajna-rádiót a pályázatból, és az Interaxot hozta ki győztesnek.

Már két Rádió 1 szól Békéscsabán

Ennek ellenére a múlt hét óta két Rádió 1 is hallható Békéscsabán: az egyik az Interax Kft. rádiója, a Mazán család által működtetett Rádió 1 Békéscsaba, egyelőre ideiglenes frekvencián, a 88,9 MHz-en, míg a másik a Vajna-féle Rádió 1, azaz az új békéscsabai szereplő.

Ez utóbbi azért szólalhatott meg mégis, mert a Vajna-rádió időközben a 104,0 MHz-en hálózatba kapcsolódott a Csaba Rádióval, amely néhány órányi helyi tartalmon kívül a Vajna-féle budapesti Rádió 1 műsorával igyekszik megszólítani a viharsarki városban élőket.

A Médiatanács annak ellenére adott engedélyt a hálózatba kapcsolódásra, hogy az Interax kifejezetten kérte a testületet, függessze fel a Vajna-rádió és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódásának engedélyezését a várható névütközés miatt. A Médiatanács azonban a jelek szerint nem látta problémának, hogy a békéscsabaiak meg tudják-e különböztetni a két Rádió 1-et.

Vajna elvenné a régi piaci szereplő bejáratott nevét

A történet legújabb érdekessége, hogy a Vajna-rádió kedden kora este egy új műsorvezető leigazolásáról szóló közleményben bejelentette, hogy a Radio Plus Kft. fel is vásárolta a Csaba Rádió Kft.-t, valamint

"védjegybitorlás miatt jogi eljárást kezdeményeznek a békéscsabai helyi rádióval, vagyis az Interax Kft. által működtetett Rádió 1-gyel szemben. Ezt Vajna-cég azzal magyarázza, hogy a Rádió 1 védjegynek a rádió tavalyi indulása óta a Radio Plus Kft. a tulajdonosa, és önmagukat említik az „igazi” Rádió 1-ként."

Mazán Zsolttól, a Interax vezetőjétől korábban úgy értesültünk, hogy évekkel korábban egy adásvételi tranzakció során jutottak hozzá a rádiójuk nevéhez, de még nem is a Vajna-féle Rádió 1-től, hanem a Vajnától független, régi Rádió 1-től.

Ha Vajna tényleg perre megy, izgalmas kérdés lesz, hogy a bíróság kinek ítéli majd a nevet: annak a cégnek, mely évek óta ezt használja a városban, vagy a milliárdos kormánybiztos cégének, amely a közelmúltban lépett a békéscsabai piacra.

"Egy, a 24.hu által megkérdezett jogi szakértő véleménye szerint a mostani helyzet ahhoz hasonló, mintha valaki eladna egy ingatlant valakinek, majd évekkel később valaki megfenyegetné új tulajdonost, hogy adja vissza az ingatlant, máskülönben jogi eljárást indít ellene. Ilyen eset persze előfordulhat: akkor, ha az ingatlan nem is az eladóé volt az adásvételkor, vagy valamilyen visszavásárlási opciót kötöttek ki. Vajnának egyébként nem ez lenne az első névhasználati pere, hiszen jelenleg is folyamatban van a TV Paprikát működtető AMC Networks által indított jogi eljárás a Vajna érdekeltségébe került TV2 Médiacsoporthoz tartozó Chili TV névhasználata miatt. A perben első fokon Vajnáék ellen döntött a bíróság idén tavasszal."

Szegeden az egyházi rádió segítette ki Vajnát.

Andy Vajna cége és a Médiatanács eközben Szegeden sem tétlenkedik: mint arról beszámoltunk, mostanában szerezték meg az Európa Rádió egyházi-közösségi frekvenciáját is. Ez szintén meglehetősen szokatlan módon történt: az Európa Rádió üzemeltetője először kezdeményezte, hogy a Médiatanács nyilvánítsa az általa használt frekvenciát kereskedelminek (a testület erre a múlt héten már áldását is adta), ami lehetővé teszi, hogy reklámokat is sugározzanak, majd a Médiatanács eheti ülésén már az Európa Rádiónak a budapesti Rádió 1-be történő becsatlakozásáról döntött. Vagyis míg a reformátusok a reformáció 500. évfordulóját ünnepelték, a református rádióból gyakorlatilag Vajna-rádió lett.

A Médiatanács, a helyi rádiósok és Andy Vajna, illetve érdekeltségei közötti rádiós frekvenciaháborúról korábbi cikkeinket ide kattintva olvashatják el.

kép: Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a budapesti központú Rádió 1, a TV2, valamint a Bors, a Délmagyarország, a Kisalföld kiadójának, a Lapcom Zrt.-nek a tulajdonosa.

Fotó: MTI

Forrás: 24.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.