Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2019. Augusztus 02. 07:00, péntek | Külföld

Velence együttműködést kér a kikötőktől tengerjáró hajók jelentette veszélyek miatt

Velence együttműködést kér a kikötőktől tengerjáró hajók jelentette veszélyek miatt

Velence felszólított több tengerjáróhajók által látogatott európai történelmi kikötővárost - közöttük Amszterdamot, Barcelonát, Dubrovnikot és Marseille-t -, hogy fogjanak össze a tengerjáróhajók jelentette veszélyekkel szemben.

„Írtam a tengerjárókkal kapcsolatos idegenforgalom által érintett valamennyi európai városnak, amelyeknek egyensúlyozniuk kell a gazdasági fejlődés és a környezet megóvása között" - írta közleményében Pino Musolini, a velencei székhelyű Észak-adriai-tengeri Kikötői Hatóság elnöke.

"A hajók méretének növekedése, a környezetre gyakorolt hatásuk a kikötői övezetekben és a turisták növekvő száma jelentette teher konfliktushelyzetet teremt" - írta Musolini a nyolc kikötői hatósághoz intézett levelében.

Az olasz illetékes felszólította a kikötőket, "egyesítsék erőiket", hogy a cégek a kikötőknek és a környezetnek megfelelő méretű hajókat tervezzenek.

Egy elszabadult óriás tengerjáró keltett pánikot Velencében június elején, négyen könnyebben megsérültek, amikor a 2680 fő befogadására képes Opera a dózsék városának egyik legnépszerűbb csatornáján, a városnéző hajók által használt Giudecca-csatornán hajózva kikötés közben a dokknak, majd egy folyami szállodahajónak ütközött.

Július elején kis híján újabb baleset történt a városban, amikor egy 300 méter hosszú, vontatóhajók által vontatott óriás turistahajó hajszálnyira megközelített egy jachtot a lagúnából kifelé haladva.

Olaszország 2017-ben fogadta el a lagúnafejlesztési tervet, hogy útvonalukat módosítva támogassa a tengerjárók jövedelmező tevékenységét.

Új tengeri terminált építenek, amely révén a hajók nem haladhatnak át többé a Giudecca-csatornán, amelyen a hajók jelenleg a nyílt tengerről beúsznak a városba, a Szent Márk térhez.

A velencei székhelyű Észak-adriai-tengeri Kikötői Hatóság közölte, hogy máris kedvező választ kapott Barcelonától, Palma de Mallorcától és Marseille-től.

Ágazati adatok szerint az idén várhatóan mintegy 30 millióan vesznek részt tengeri körúton, ami 70 százalékkal több a tíz évvel korábbinál.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/Andrea Pattaro

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 15:07, hétfő | Külföld

A Frontex egy repülőgéppel fogja segíteni a határvédelmet a La Manche-csatornánál

Az unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex december 1-től egy repülőgéppel segíti az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia felé irányító embercsempészek elleni küzdelmet a La Manche-csatorna európai partjainál

2021. November 29. 11:01, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 261,4 millió, a halálos áldozatoké 5,199 millió a világon

A világon 261 495 713 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 199 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2021. November 29. 09:42, hétfő | Külföld

Csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma az elmúlt egy héten Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

2021. November 29. 08:00, hétfő | Külföld

Több utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) jelentése szerint 13 fertőzöttnél mutatták ki az új koronavírus omikron variánsát a Dél-Afrikából pénteken Amszterdamba érkezett repülőgép utasai közül