Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Szeptember 12. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Évente kötelező vizsga vár a győri autósiskolák szakoktatóira is

Évente kötelező vizsga vár a győri autósiskolák szakoktatóira is

Szeptembertől csak szakirányú műszaki felsőoktatási intézmény kaphat engedélyt a járművezetői vizsgabiztosok, és az autósiskola-vezetők képzésére, és minden évben ugyanitt kell vizsgázniuk a szakoktatóknak is.

Az autós oktatóknak korábban is évente kellett számot adniuk tudásukról, ám ehhez elegendő volt részt venni a szakmai érdekképviseletek továbbképzésén. A Nyugathír.hu által megkérdezett autósiskolák attól tartanak, a felsőoktatási intézmények jelentős vizsgadíjakat számolnak majd fel a továbbképzésért, és ezt a nehéz anyagi körülmények között működő iskolák nem tudják majd kifizetni.

Tanulóvezetők rótták a köröket a győri próbapályán. Ugyan a legalacsonyabb tandíj is meghaladja a százezer forintot, az autósiskolák átlagban mégis 500-700 jelentkezővel számolnak évente.

A jövőben nemcsak a tanulóvezetőkre, de oktatóikra is vizsga vár. Évente kell számot adniuk felkészültségükről, mégpedig egy műszaki felsőoktatási intézményben egy akkreditált továbbképzés elvégzése után.

Horváth József Péter szakoktató: "A taxisoknak ötévente kell vizsgázniuk, ami miatt óriási felháborodás volt náluk. Nekünk évente kell ugyanezt megcsinálnunk ezek szerint, és hogyha ugyanazok a képzések lesznek, mert ugye főiskolai, vagy magasabb szintű, műszaki képzést fogunk kapni, akkor el lehet képzelni, hogy nagyjából milyen összegekért akarják ezt megtartani. Tehát, most akkor mi is lázadjunk, hogy évente kell vizsgáznunk?"

Csak a 130 ezres Győrben 14 autósiskola működik több mint száz oktatóval. A telítődés miatt ugyan öt éve moratóriumot hirdettek az oktatóképzésben, a szakma 2006-ig nagyon felhígult. Sok azonban az idősebb oktató, akik úgy látják, nekik már kevés vizsgáztató tud újat mondani.

Csorba Jenő autósiskola-vezető: "Eddig az érdekképviseleteknek mi éves szinten, az iskolák bizonyos díjakat fizettünk, és ezért az oktatóknak a továbbképzését elvégezték. Most a felsőoktatási intézményekben ezt meg kell majd fizetni. Nem tudjuk mennyit, hogy lesz, lesz-e rá az intézménynek, mert azt hiszem, az egyetemek kapnak rá jogot, lesz-e rá kapacitásuk, vagy honnan vesznek oktatókat ehhez, egyszerűen ezt sem látjuk."

A Magyar Autósiskolák Szövetsége szerint már most is olyan, az újabb típusú gépjárművek használatához szükséges tudásanyagot várnak el a szakoktatóktól, amit utána a gyakorlati képzésnél nem is alkalmazhatnak.

Kopacsek Katalin, az etikai bizottság tagja, Magyar Autósiskolák Szövetsége:

"Ezekből az újításokból nekünk le kell vizsgázni, meg kellett tanulni mind a 28, vagy 30 angol szót, a 30 rövidítéssel, és ezt tudni kellett, mert csak így kaphattuk meg az engedélyeket. Ugyanakkor az oktatás alatt például nem használhatjuk a tolatóradart. Ami szinte már minden autónál ott van. Mi értelme van annak, hogy mi levizsgázhatunk ebből, ha viszont nem használhatjuk?"

Az oktatók mégsem a vizsgáztatást, hanem inkább azt fájlalják, hogy a szakma kimaradt a döntésekből. Úgy vélik, a nyugdíj közelében lévő tanárok helyére aligha érkeznek újak az engedélyek szigorításával.

Címkék: győri

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.

2024. Április 30. 08:13, kedd | Helyi

Felavatták Halbritter Mátyás emlékművét

Emlékművet állítottak a Győri Keksz- és Ostyagyár volt igazgatója tiszteletére.

2024. Április 30. 07:16, kedd | Helyi

Ismét felveszik a harcot Győrben a kártevők ellen

A Győr-Szol Zrt. április 30-án, kedden, május 1-jén, szerdán és május 2-án, csütörtökön este 22 óra és másnap reggel 6 óra között permetezné a Győr területén található utcai fákat