Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2020. Január 24. 21:31, péntek | Belföld

Veronai buszbaleset: Legfeljebb 12 évet kaphat a sofőr, a baleset helyszínére mennek az áldozatok családtagjai

Veronai buszbaleset: Legfeljebb 12 évet kaphat a sofőr, a baleset helyszínére mennek az áldozatok családtagjai

Három évvel ezelőtt történt a 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset, amelyben hónapokig tartott a nyomozás. A bíró ma a buszsofőr sztárügyvédjeinek a kérésére a rövidített eljárás mellett döntött.

A gyorsított eljárás azt jelentheti, hogy hamar ítélet születhet és azt is, hogy az olasz jog szerint 7 – 12 évre ítélhetik a halálos baleset okozásáért.

2018 októberében kezdődött az ügyben érintett vádlottak pere. Tavaly ősszel még csak az előkészítő ülésen voltak túl, most mindenki arra számít, hogy végre elkezdődhet az érdemi tárgyalás, mert eddig beváltak a védelem trükkjei, amelyben az időt húzták. Ezzel ugyanis el lehet érni, hogy az ügy elévüljön, mire a felelősök megbüntetésére kerülne a sor, vagy jelentős enyhítő körülmény legyen az idő múlása.

Ezzel a veronai buszt vezető sofőr, az egyetlen magyar vádlott, megúszhatná legalább egy enyhe büntetéssel. Eközben az áldozatok hozzátartozóinak minden nappal nehezebb, minden egyes tárgyalási nap növeli a fájdalmukat. Ma újra szembe kell nézniük szeretteik elvesztésével a veronai városi bíróságon.

Akárcsak a per legelső napján, 2018. október 31-én, ma is csak az áldozatok hozzátartozói és ügyvédek jelentek meg a veronai bíróság tárgyalótermében. A vádlottakat, vagyis az öt autópálya-tervező és kivitelező mérnököt, és elsőrendűt, V. János buszsofőrt is jogászok képviselik a teremben.

Sokkal nagyobb biztonsági előkészületekkel indult a mai tárgyalási nap, mint eddig bármelyik. Rendőrök jelentek meg a teremben, akiknek az egyik feladata az volt, hogy mindenkinek a személyi azonosságát ellenőrizzék. Csak az maradhatott bent a tárgyaláson, akiknek ők engedélyezték. A mai tárgyalásra egyelőre nem hívtak be tanúkat.

A névsorolvasás után a vádlottak ügyvédjeinek kérésére azt a tanúvallomást tartalmazó dokumentumot próbálják kizárni a perből bizonyítékként, amely szerint V. János vezette a buszt. Ezzel a kéréssel a busztársaság biztosítója is egyetértett. Ebben az áll a legfiatalabb áldozat apjának, Márton Lászlónak az elmondása szerint, hogy a sofőrülés mögött utazó Papp Róbert, a kirándulást szervező tanár igazolja, hogy V. János ült a volán mögött. Emellett azt kellett eldöntenie a bírónak, hogy az egyik autópályamérnököt kizárja-e a vádlottak köréből.

"Ha 12 évet kapna, az több lenne, mint a semmi, mintha felmentenék, de ez se nekem, se másnak nem hozza vissza azt, akit elvesztett. Ha 28 évet, vagy életfogytiglant kapna, az sem lenne elég. Ahogy a múltkor is mondtam, minket életfogytiglanra ítélt annak ellenére, hogy mi ártatlanok voltunk. Az tény, hogy fontos lenne a maximális büntetést megadni egy felelősnek, hiszen senki sem maradhat büntetlenül, ha valamit elkövet. Tizennyolc ember haláláért felelnie kell." - magyarázta Márton László, a legfiatalabb áldozat édesapja, majd arról beszélt, hogy a január 24-ei egy különösen nehéz nap volt.

"Vegyesek az érzelmeim. Annyira közel volt a három éves évfordulóhoz ez a tárgyalás, hogy eléggé felkavart. Mindenféleképp ez is egyfajta siker, hogy itt ma ez történt, mert ma volt az első igazi, érdemleges tárgyalási nap az ügyünkben, amely arról szólt, hogy születhet ítélet, valakit elítélhetnek, a vétkest, a sofőrt" -tette hozzá.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük utazott.

Forrás: origo.hu

Főkép: AFP/HANDOUT

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén

2024. Július 14. 08:14, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.