Városlista
2020. február 25, kedd - Géza

Hírek

2020. Január 24. 21:31, péntek | Belföld

Veronai buszbaleset: Legfeljebb 12 évet kaphat a sofőr, a baleset helyszínére mennek az áldozatok családtagjai

Veronai buszbaleset: Legfeljebb 12 évet kaphat a sofőr, a baleset helyszínére mennek az áldozatok családtagjai

Három évvel ezelőtt történt a 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset, amelyben hónapokig tartott a nyomozás. A bíró ma a buszsofőr sztárügyvédjeinek a kérésére a rövidített eljárás mellett döntött.

A gyorsított eljárás azt jelentheti, hogy hamar ítélet születhet és azt is, hogy az olasz jog szerint 7 – 12 évre ítélhetik a halálos baleset okozásáért.

2018 októberében kezdődött az ügyben érintett vádlottak pere. Tavaly ősszel még csak az előkészítő ülésen voltak túl, most mindenki arra számít, hogy végre elkezdődhet az érdemi tárgyalás, mert eddig beváltak a védelem trükkjei, amelyben az időt húzták. Ezzel ugyanis el lehet érni, hogy az ügy elévüljön, mire a felelősök megbüntetésére kerülne a sor, vagy jelentős enyhítő körülmény legyen az idő múlása.

Ezzel a veronai buszt vezető sofőr, az egyetlen magyar vádlott, megúszhatná legalább egy enyhe büntetéssel. Eközben az áldozatok hozzátartozóinak minden nappal nehezebb, minden egyes tárgyalási nap növeli a fájdalmukat. Ma újra szembe kell nézniük szeretteik elvesztésével a veronai városi bíróságon.

Akárcsak a per legelső napján, 2018. október 31-én, ma is csak az áldozatok hozzátartozói és ügyvédek jelentek meg a veronai bíróság tárgyalótermében. A vádlottakat, vagyis az öt autópálya-tervező és kivitelező mérnököt, és elsőrendűt, V. János buszsofőrt is jogászok képviselik a teremben.

Sokkal nagyobb biztonsági előkészületekkel indult a mai tárgyalási nap, mint eddig bármelyik. Rendőrök jelentek meg a teremben, akiknek az egyik feladata az volt, hogy mindenkinek a személyi azonosságát ellenőrizzék. Csak az maradhatott bent a tárgyaláson, akiknek ők engedélyezték. A mai tárgyalásra egyelőre nem hívtak be tanúkat.

A névsorolvasás után a vádlottak ügyvédjeinek kérésére azt a tanúvallomást tartalmazó dokumentumot próbálják kizárni a perből bizonyítékként, amely szerint V. János vezette a buszt. Ezzel a kéréssel a busztársaság biztosítója is egyetértett. Ebben az áll a legfiatalabb áldozat apjának, Márton Lászlónak az elmondása szerint, hogy a sofőrülés mögött utazó Papp Róbert, a kirándulást szervező tanár igazolja, hogy V. János ült a volán mögött. Emellett azt kellett eldöntenie a bírónak, hogy az egyik autópályamérnököt kizárja-e a vádlottak köréből.

"Ha 12 évet kapna, az több lenne, mint a semmi, mintha felmentenék, de ez se nekem, se másnak nem hozza vissza azt, akit elvesztett. Ha 28 évet, vagy életfogytiglant kapna, az sem lenne elég. Ahogy a múltkor is mondtam, minket életfogytiglanra ítélt annak ellenére, hogy mi ártatlanok voltunk. Az tény, hogy fontos lenne a maximális büntetést megadni egy felelősnek, hiszen senki sem maradhat büntetlenül, ha valamit elkövet. Tizennyolc ember haláláért felelnie kell." - magyarázta Márton László, a legfiatalabb áldozat édesapja, majd arról beszélt, hogy a január 24-ei egy különösen nehéz nap volt.

"Vegyesek az érzelmeim. Annyira közel volt a három éves évfordulóhoz ez a tárgyalás, hogy eléggé felkavart. Mindenféleképp ez is egyfajta siker, hogy itt ma ez történt, mert ma volt az első igazi, érdemleges tárgyalási nap az ügyünkben, amely arról szólt, hogy születhet ítélet, valakit elítélhetnek, a vétkest, a sofőrt" -tette hozzá.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük utazott.

Forrás: origo.hu

Főkép: AFP/HANDOUT

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 25. 13:01, kedd | Belföld

Lényegesen több születés és kimagasló számú házasságkötés történt az év végén

Az előzetes adatok szerint 2019 decemberében a magyarországi élve születések száma 8,2 százalékkal nőtt, a halálozásoké 8,1 százalékkal mérséklődött 2018 azonos havi értékéhez képest,

2020. Február 25. 10:38, kedd | Belföld

Akár 5 ezer e-autó is elkelhet a támogatás nyomán

A kormányzati támogatási program módosításával, akár évi 5 ezerre bővülhet az eladott új elektromos autók (e-autók) száma az elmúlt évben értékesített mintegy 1800-hoz képest

2020. Február 25. 09:32, kedd | Belföld

Kigyulladt egy autó az M5-ös autópályán, egy busz pedig lángolt az M3-ason

Kigyulladt egy autó az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, egy busz pedig az M3-as bevezető szakaszán - írta honlapján a Katasztrófavédelem.

2020. Február 25. 07:36, kedd | Belföld

Újra a Stand kapta az Év Étterme díjat

Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem vehette át a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.