Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Versenyben a Malév-jogokért

Versenyben a Malév-jogokért

Jó esetben a Liszt Ferenc reptér téli menetrendjének időszakában indíthatja járatait az a légitársaság, amelyik megkapja a Malév EU-n kívüli repülési jogait.

Csak szeptemberben vagy októberben derülhet ki, hogy mely légitársaságok repülhetnek azokon az útvonalakon, amelyeken egykor – bilaterális egyezmények alapján – a Malév szállította az utasokat - írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint az eljárások nem nyilvánosak, így a Légügyi Hivatal nem hozhatja nyilvánosságra a részleteket. A tel-avivi jogosultságra július 4-ig, az ukránra pedig július 6-ig nyújthattak be kérelmet a jelentkezők. Az kapja meg a repülési jogot, aki a közzétett szempontrendszernek leginkább megfelel. Ezt követően a győztes légitársaság a következő menetrendi időszakban indíthatja meg a szolgáltatást. A hivatal cégnevek említése nélkül arról tájékoztatott, hogy egy-egy ajánlat már érkezett.

„A Malév működésének megszűnésével átrendeződött a légiközlekedés piaca, és kihívás számunkra, hogy a keletkezett űr egy részét betöltsük. Egyebek között benyújtottuk pályázatunkat a Malév repülési jogaira a kijevi, a tel-avivi és a moszkvai útvonalra” – mondta a lapnak Daniel de Carvalho, a Wizz Air kommunikációs igazgatója. A magyar gyökerű légitársaság az idén is forgalma növekedésére számít, a tervek szerint 2012-ben 12 millió utast szállítanak a 2011-es 11 millió után. Az Európai Unión túli, kétoldalú repülési jogok megszerzése a Budapest Airportnak is jó hír lehet. A Liszt Ferenc repteret üzemeltető cég vezérigazgatója, Jost Lammers ugyanis korábban a Malév repülési jogainak rendezetlenségét is azokhoz a körülményekhez sorolta, amelyek rontják a Budapest Airport régiós versenyhelyzetét.

Idén nehéz első negyedéven vannak túl az európai légitársaságok. Habár az európai repülőtereken megfordult utasok száma 3,4 százalékkal nőtt 2011-hez képest, az európai légi járatok száma ez időszakban 1,7 százalékos mérséklődést mutat. Az elmúlt és az elkövetkező időszakban több iparági változás is érinti az európai utasforgalmat. A Ryanair bejelentette: az idei télen is úgy tervezi, hogy 80 repülőgépet parkoltatni fog, ennek okát a folyamatosan emelkedő üzemanyagárakban, a dublini és a Stansted repülőtér magas téli díjával indokolta.

Az olasz versenyhivatal pedig kiadta a hatósági engedélyt arra, hogy az Alitalia-csoport megvásárolhassa a cataniai központú Wind Jet légitársaságot. Közben brit lapok arról cikkeznek, hogy a légitársaságok az üzemanyagdíjakat kétszer gyorsabban emelik, mint ahogy az olaj ára nő a piacon. Az áremelés inkább az észak-amerikai társaságokra igaz, de Európa vállalatai is hasonlóan cselekedtek: a British Airways például 42 százalékkal emelte a 9 óránál rövidebb távon repülő járatainak üzemanyagdíját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.