Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 12. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vérvizsgálattal megjósolható az öngyilkosság?

Vérvizsgálattal megjósolható az öngyilkosság?

Nehéz megállapítani, hogyha valaki öngyilkosságot fontolgat, ugyanis valószínűleg nem beszél róla. A kutatók azonban most új eszközt tartanak a kezükben: beszámolójuk szerint egy vérvizsgálattal kimutatható az öngyilkossági hajlam - számol be a Fox News.

A kutatók azt találták, hogy bizonyos molekulák a vérben megváltoznak, amikor a bipoláris zavarral küzdő emberek öngyilkosságra gondolnak és eredményeiket megerősítettéke olyan pácienseken, akik nemrég követtek el öngyilkosságot.

Dr. Alexander Niculescu, az Indiana Orvostudományi Egyetem professzora és csapata 42 mániás depresszióban szenvedő férfit vizsgált meg. Közülük kilencnek hol voltak öngyilkossági gondolatai, hol pedig nem. Megvizsgálva ezen férfiak vérét, a szakemberek számos olyan molekulát találtak, ami összefüggésben van az öngyilkossági gondolatokkal.

Kilenc férfinak, akik nemrég követtek el öngyilkosságot, összehasonlították a vérében talált molekulák szintjét. Végül megnézték, hogy ezek a biomarkerek összefüggnek-e az öngyilkossági hajlammal, a 42 mániás depressziós és 46 skizofréniás vérmintájával hasonlították össze az előző eredményeket.

Végül a kutatók hat olyan molekulát találtak, ami összefügg az öngyilkossági hajlammal. Az nem egyértelmű, hogy miért, de Niculescu szerint néhányuk hozzájárul a gyulladáshoz és a sejthalálhoz, így hatással van a szélsőséges stressz kialakulására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;