Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

Épp a termőterületek nagysága miatt, szinte elengedhetetlen a technológiai segítség, vagyis egy vetőgép alkalmazása.

Mezőgazdaság és technológia

Ahogy a legtöbb iparágban, úgy a mezőgazdaságban is megvannak a szükséges törvényszerűségek, és előirányzatok, melyeket az ágazat az évszázados tapasztalatokra építve alkalmas és javasol mindenki számára. Ezeket szem előtt tartva érdemes leginkább belevágnunk a különböző növények és gabonák termesztésébe.
Akár kertünk határain belül, akár nagyobb léptékben gondolkozunk és rendelkezünk a szükséges méretű termőterülettel, mindenképpen érdemes a mezőgazdasági technológiák kínálat lehetőségekbe is fektetnünk. A különböző mezőgazdasági kis- és nagy gépek közül a tavaszi munkálatok során az egyik legnagyobb segítséget egy vetőgép használatától remélhetjük.

A magvetés mikéntje

A már említett törvényszerűségek természetesen az elvetett magvakra, a termeszteni kívánt növényekre is vonatkoznak. A vetőgép egy hatalmas technikai segítség, ám ezzel együtt is tisztában kell lennünk az egyes gabonafélék eltérő igényeire, legyen szó akár napraforgóról, lucernáról, vagy kukoricáról.

Utóbbi növény kerül hazánkban a legnagyobb területeken termesztésre, így kezdőként is érdemes lehet ezzel belevágni a mezőgazdasági ágazatba. A kukorica vetésénél alapvető követelmény a szemenkénti pontos vetés, igazodva a fajtákhoz és a terület adottságaihoz. Ennek tükrében az emberi hibatényezőt gyakorlatilag kötelező kizárni, itt jönnek tehát képbe az úgynevezett precíziós, szemenként vető gépek.

A vetőgépekről „kezdőknek”

A vetőgépek közül a legelterjedtebb típusok a már említett szemenként vetők. A nagyobb léptékű masinák hatalmas termőterületeket képesek automatizált és precíz módon bevetni a kívánt növény magjaival, előre beállított mélységekre és távolságokra. Léteznek 6, 8, sőt akár 12 soros gépek is, melyek a hozzájuk tartozó vetőelemek segítségével szórják szemenként a magokat. Ezek természetesen jóval drágább és komolyabb berendezések, melyek leginkább a több hektár termőterülettel rendelkező gazdák számára jelenthetnek megoldást.
Természetesen a szolidabb igényekre is léteznek megoldások. Van aki szívesebben marad saját kertjében, vagy kisebb földjén, ám továbbra is szívesen venné igénybe a technológia nyújtotta lehetőségek segítségét. Számukra praktikus lehet egy egyszerűbb, kerti vetőgép alkalmazása is, mely berendezés egy magtartályhoz csatlakoztatott adagolófej segítségével veti el a magokat sorban és egyenletesen. A munka minőségére itt sem lehet panasz, mindössze annyi a különbség, hogy teljesítményük, méretük és tulajdonságaik miatt, az ilyen típusú vető

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét

2020. Május 27. 12:43, szerda | Helyi

Ezek lesznek idén a kedvenc ékszereid

Ha az életben sok minden nehéz és néha nyomasztó, legalább az ékszered legyen légiesen könnyed.