Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyben az OTP és a MOL MSCI tagsága is?

Veszélyben az OTP és a MOL MSCI tagsága is?

Tegnap terjedt el a piacon a hír, hogy a Magyar Telekom kikerülhet az MSCI Feltörekvő-piaci indexből az augusztusi felülvizsgálat során, hiszen lehet, hogy nem teljesíti az abszolút piaci kapitalizáció kritériumot. A Magyar Telekom kikerülése viszont azt eredményezné, hogy megszűnik az MSCI magyar indexe, hiszen 2 részvénnyel nem működhet az index a jelenlegi szabályok alapján. Ez az OTP és a MOL automatikus kiesését jelentené a Feltörekvő piaci indexből.

Mivel a Richter tavaly novemberi kiesése az indexből meglehetősen megrázta az árfolyamát, így kiemelt figyelmet érdemel minden MSCI-al kapcsolatos hír. Számításaink szerint, ha a jelen USD/HUF (224) kurzus mellett 340 Ft alatt lesz július utolsó két hetében a Magyar Telekom árfolyama, akkor kikerülhet az indexből. Mivel ezen múlhat a MOL és OTP tagsága is, így úgy gondoljuk, hogy e szereplők is aktivizálják magukat a Telekom megmentése érdekében. Ezen kívül vannak kivételes példák, hogy egy teljes MSCI ország-index két taggal is működik (Görögország), így nem biztos, hogy kalapács alá kerül a két legnagyobb papírunk - mondják az Equilor elemzői.

Háttér:

Az MSCI a mid-cap papírokra 2,375 milliárd dolláros minimális kapitalizációt (árfolyam szorozva részvény darabszámmal) ír elő, a közkéz-hányaddal korrigált értékre pedig ennek felét 1,188 milliárdot.

Az MSCI ezt a kritériumot az adott döntést megelőző hónap (legutóbb április) utolsó 10 kereskedési napjának egy véletlenszerűen kiválasztott napja alapján vizsgálja. Legutóbb április 17-ei napot nézte az MSCI, ekkor még rajta volt a Telekomon az osztalék, így a kapitalizációja csak 18 százalékkal múlta alul az abszolút kritériumot. Mivel van a rendszerben egy 33 százalékos puffer, így nem került ki az indexből.

A Telekom mostani árfolyama alapján 30 százalékkal múlja alul az MSCI kapitalizációs kritériumát, így rezeg a léc. A legközelebbi index felülvizsgálat augusztus közepén lesz (ekkor csak a kapitalizációt vizsgálja az MSCI, a likviditást csak félévente). Tehát a júliusi utolsó 10 kereskedési nap árfolyama számít majd (július 17-30 között).

A fentiek alapján, ha 340 Ft alatt van a Telekom árfolyama a véletlenszerűen kiválasztott július végi napon, akkor kikerül az indexből augusztus végével (augusztus közepén lesz erről bejelentés). A 340 Ft-os értékhatár persze függ az USD/HUF árfolyamtól, ha a mostani 224-es szintről gyengül a Ft, akkor magasabban lesz ez a küszöb. Most 351 Ft a Telekom árfolyama, tehát rezeg a léc, a július végi árfolyam-alakuláson múlik minden - mondják az Equilor elemzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk