Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Február 10. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Veszélyben a baromfitermelők

Veszélyben a baromfitermelők

A jelenlegi takarmány- és tápárak miatt jelenleg kilónként 260 forintnak kellene lennie a csirke felvásárlási árának, ehelyett 230 forintot fizetnek az átvevőkA feldolgozók azzal indokolják a nyomott felvásárlási árat, hogy főként a m

Tény, hogy tavaly október környékén túltermelés volt a hazai baromfipiacon, emiatt a feldolgozók is csúszással vették át a csirkét -mondta Medovarszki András békéscsabai termelő, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja a lapnak. Emellett jöttek be vágottcsirke-szállítmányok, és ez is a kínálati piacot erősítette, az átvételi árat pedig lefelé vitte. Ezután több lépcsőben emelkedett a takarmányok, tápok ára, télen az energiaköltségek is magasabbak. A termelők veszteségesen nem akarnak működni, ezért visszamondanak vagy lecsökkentenek naposcsibe-kihelyezéseket.

A pecsenyekacsa-tenyésztés egyébként is halódik megyénkben, még jó feltételek között is drága az előállítása, és keveset fizetnek érte a feldolgozók. A csirkések a békéscsabai Barnevál halálát nagyon sajnálják, emiatt a csirkéjüket is kisebb hajdú-bihari feldolgozókba vagy Szentesre, Hernádra, Kisvárdára kell szállítaniuk. Kováts György kaszaperi termelő elmondta, hogy a takarmányár-robbanást nem követik az átvételi árak, a feldolgozók arra hivatkoznak, azért nem fizetnek többet, mert ők sem kapnak többet a kereskedőktől, áruházláncoktól. Kováts György kiemelte, a csirkére kilónként 31 forintos támogatást kaphatnának fele-fele arányban a magyar kormánytól és az uniótól, de ennek csak a töredéke érkezik el hozzájuk, az is nagy késéssel.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.