Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2013. Február 05. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyesek a koffeintartalmú energiaitalok, különösen tinédzserekre s különösen akkor, hogyha azt alkohollal párosítják - figyelmeztetnek a szakemberek a kxlf.com cikkében. Az energiaital ugyanis álmatlanságot, heves szívverést, magas vérnyomást, szorongást és elhízást okozhat, s ezek a tünetek alkohollal párosítva felerősödhetnek.

Ezen kívül alkohollal párosítva egyéb mellékhatásai is lehetnek az energiaitaloknak, mint az ittas vezetés vagy a kockázatos szexuális kapcsolat. Ezek az italok tehát igen veszélyesek lehetnek, különösen a tinédzserek számára.

Egyrészt túl sok koffeint és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és alvás szintén kiváló, s ráadásul egészségesebb energiaszerző források.

A tinédzserek nem elég óvatosak, ezért gyakran keverik alkohollal az energiaitalt. Egy pohár energiaital alkohollal párosítva a szakértők szerint olyan, mintha egy üveg bort és néhány csésze kávét megivott volna az illető. Amíg egy csésze kávé 100 mg koffeint tartalmaz, addig egy doboz energiaital 160 mg-ot. Tinédzserek számára pedig 100 mg-nál több koffein elfogyasztása egy nap káros lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

2024. Június 07. 07:17, péntek | Életmód

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dél-Dunántúlon

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Életmód

Észak-kínai leopárd született a Szegedi Vadasparkban

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) született áprilisban a Szegedi Vadasparkban, a gondozók által nevelt, két hónapos hímet szerdán mutatták be.