Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2011. November 20. 07:18, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTv

Veszélyes anyagokkal is fűtenek a pénzhiány miatt

Veszélyes anyagokkal is fűtenek a pénzhiány miatt

DVD lemezekkel és olajos dobozokkal is fűtenek több háztartásban Nyugat-Magyarországon.

A 2007 óta megugró gázárak és a szemétszállítási díjak emelkedése miatt sok család így próbál spórolni. A környezetszennyező tüzelés ellen a hatóság tehetetlen, az önkormányzatok eljárást indíthatnak, ha be tudják bizonyítani, hogy valóban veszélyes anyagot égetnek el az emberek a kazánokban.

Egy győri férfi tavaly gázzal fűtött, novembertől áprilisig félmillió forintot fizetett a szolgáltatónak. Számításai szerint az idei telet megússza 60-70 ezer forintból. Válogatás nélkül eléget minden hulladékot, ami a háztartásában keletkezik.

„Tisztában vagyunk vele, hogy környezetkárosító ezeket az anyagokat égetni, a palackot, a sörös dobozt, a papírhulladékot, egyéb hypós vagy olajos dobozt, de egyszerűen rá vagyunk kényszerülve, mert anyagilag most már úgy áll mindenki, nemcsak mi, hanem az egész környéken, hogy muszáj egyszerűen valamit lépni, mert ezeket a költségeket már nem tudjuk fizetni” – mondta el.

A győri mérőállomások csak a belvárosi légszennyezettségi adatokat mutatják, a kertvárosit és a vidékit nem tudják mérni. A veszélyes, káros anyagok elégetése nemcsak környezetszennyező, hanem balesetveszélyes is, gyakran szén-monoxid-mérgezés kiváltója is. A megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint öt évvel ezelőtt nőtt meg jelentősen a szabálytalan fűtésből eredő balesetek száma. Tavaly a korábbi 25 helyett több mint 80, sokszor személyi sérüléssel járó kéménytűzhöz vonultak ki a megyében.

A Győr környéki településeken is egyértelműen a rezsiköltségek emelkedésére vezetik vissza a szabálytalan tüzelések okát.

Az ÁNTSZ adatai alapján tavaly Győrben 168, míg Sopronban 70 halálesetet hoztak összefüggésbe a légszennyezettséggel, országosan ez a szám meghaladja az ötezret.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 09:12, vasárnap | Belföld

Elvitték az Ötöslottó 63 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményét

Magyarország kedvenc lottójátéka 38 hét halmozódás után ismét milliárdossá tett egy szerencsés játékost. A telitalálat összege 6,431 milliárd forint, amely az Ötöslottó történetének legmagasabb nyereménye.

2020. Március 29. 09:09, vasárnap | Belföld

Két újabb koronavírus-beteg elhunyt, nőtt az azonosított fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg.

2020. Március 29. 08:07, vasárnap | Belföld

A tisztifőorvos ismét azt kérte az idősektől, hogy maradjanak otthon

A szombattól hatályos kijárási korlátozással szintet lépett a járvány elleni védekezés - jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

2020. Március 29. 07:36, vasárnap | Belföld

Semmi nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat

A mezőgazdasági munkavégzést a koronavírus okozta helyzet semmilyen körülmények között nem akadályozza - jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szombaton az M1 csatornán.