Városlista
2020. szeptember 26, szombat - Jusztina

Hírek

2011. November 20. 07:18, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTv

Veszélyes anyagokkal is fűtenek a pénzhiány miatt

Veszélyes anyagokkal is fűtenek a pénzhiány miatt

DVD lemezekkel és olajos dobozokkal is fűtenek több háztartásban Nyugat-Magyarországon.

A 2007 óta megugró gázárak és a szemétszállítási díjak emelkedése miatt sok család így próbál spórolni. A környezetszennyező tüzelés ellen a hatóság tehetetlen, az önkormányzatok eljárást indíthatnak, ha be tudják bizonyítani, hogy valóban veszélyes anyagot égetnek el az emberek a kazánokban.

Egy győri férfi tavaly gázzal fűtött, novembertől áprilisig félmillió forintot fizetett a szolgáltatónak. Számításai szerint az idei telet megússza 60-70 ezer forintból. Válogatás nélkül eléget minden hulladékot, ami a háztartásában keletkezik.

„Tisztában vagyunk vele, hogy környezetkárosító ezeket az anyagokat égetni, a palackot, a sörös dobozt, a papírhulladékot, egyéb hypós vagy olajos dobozt, de egyszerűen rá vagyunk kényszerülve, mert anyagilag most már úgy áll mindenki, nemcsak mi, hanem az egész környéken, hogy muszáj egyszerűen valamit lépni, mert ezeket a költségeket már nem tudjuk fizetni” – mondta el.

A győri mérőállomások csak a belvárosi légszennyezettségi adatokat mutatják, a kertvárosit és a vidékit nem tudják mérni. A veszélyes, káros anyagok elégetése nemcsak környezetszennyező, hanem balesetveszélyes is, gyakran szén-monoxid-mérgezés kiváltója is. A megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint öt évvel ezelőtt nőtt meg jelentősen a szabálytalan fűtésből eredő balesetek száma. Tavaly a korábbi 25 helyett több mint 80, sokszor személyi sérüléssel járó kéménytűzhöz vonultak ki a megyében.

A Győr környéki településeken is egyértelműen a rezsiköltségek emelkedésére vezetik vissza a szabálytalan tüzelések okát.

Az ÁNTSZ adatai alapján tavaly Győrben 168, míg Sopronban 70 halálesetet hoztak összefüggésbe a légszennyezettséggel, országosan ez a szám meghaladja az ötezret.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 18:02, péntek | Belföld

Élelmiszertartalékolási útmutatót állított össze az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

Élelmiszertartalékolási útmutatót állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ingyenesen letölthető kiadvány gyakorlati tanácsokat tartalmaz, amelyek nem csak veszélyhelyzetekben hasznosak,

2020. Szeptember 25. 17:05, péntek | Belföld

Elveszett bankkártyák interneten megosztott fotóival élt vissza egy nő

Elvesztett - majd a megtaláló által a tulajdonos felkutatása reményében, segítő szándékkal egy közösségi portálon kiposztolt - bankkártyák adataival élt vissza egy nő,

2020. Szeptember 25. 09:01, péntek | Belföld

Életét vesztette egy villamoskocsik között átmászó férfi Budapesten

Másfél kilométeren keresztül vonszolt magával egy villamos egy férfit, aki a jármű alá esett, amikor két szerelvény között megpróbált átmászni

2020. Szeptember 25. 08:16, péntek | Belföld

Zivatarveszély miatt adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Többfelé heves zivatarokkal, valamint nagy mennyiségű csapadékkal érkezik a hidegfront pénteken.