Városlista
2020. január 28, kedd - Károly,

Hírek

2015. December 29. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: MTI - MTI Fotó: Mohai Balázs

Veszélyes lehet a tűzijáték

Veszélyes lehet a tűzijáték

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet a rendőrség

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet a szilveszter közeledtével a rendőrség. A bemutatóval egybekötött hétfői, budapesti sajtótájékoztatón arra figyelmeztettek, hogy ezeket az eszközöket nem szabad átalakítani, szétszerelni, mert komoly sérüléseket okozhatnak, és ügyelni kell a megfelelő tárolásukra is.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője kiemelte, hogy pirotechnikai eszközöket csak ellenőrzött, engedélyezett helyen szabad venni. Jelezte: a termékeken lennie kell a többi között magyar nyelvű használati utasításnak.

Azt mondta, "csomagtartóból, kapualjból vagy piacon, vásárokon" senki ne vegyen ilyen eszközöket, mert azok "jobb esetben" hamisítványok, amelyek nem működnek, rosszabb esetben viszont nem megfelelően tárolt, veszélyes termékek.

Kiemelte, hogy a pirotechnikai eszközök komoly sérüléseket okozhatnak, előfordult halálos baleset is. Ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy ezeket az eszközöket nem szabad átalakítani, szétszerelni. A pirotechnikai eszközöket száraz, tiszta helyen kell tartani, tilos együtt tárolni tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal, például benzinnel vagy alkohollal, kiskorúak elől pedig el kell zárni ezeket a termékeket.

Fontosnak nevezte, hogy a vásárlók figyeljenek arra, sértetlen-e a termék csomagolása. Ha nem, vigyék vissza a forgalmazóhoz, ne próbálják megjavítani, mert nem lehet, hiszen egyszer használatosak. Szólt arról is, hogy ha egy tűzijáték elázik, akkor kiszárítás után sem szabad használni.

Huszák András kitért arra, hogy a tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani a helyet, hogy emberek testi épségét ne veszélyeztesse, és a közelben ne legyen tűz- vagy robbanásveszélyes anyag. Kiemelte, hogy a biztonsági távolságot mindig be kell tartani. A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, és célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra is.

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának rendészeti osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a pirotechnikai eszközök használata "veszélyes üzem".

Ezeket a termékeket négy kategóriába sorolják, attól függően, hogy - egyebek mellett - milyen veszélyes a felhasználásuk és mennyi hatóanyagot tartalmaznak. A vonatkozó rendelet szerint az első két kategóriába tartozó eszközök egész évben megvásárolhatók, míg a harmadik kategóriába soroltak csak december 28. és 31. között. Utóbbiak december 31-én este 6 óra és január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel. Megtartani január 5-ig lehet ezeket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni - tette hozzá.

Povázsai Sándor kiemelte: petárdát magánszemélyek nem vásárolhatnak Magyarországon, annak a birtoklása is szabálysértésnek számít.

A sajtótájékoztató után bábuk segítségével bemutatták be, hogy mekkora erőhatás éri a kezet, ha abban felrobban egy petárda, milyen sérüléseket szerezhet az, aki egy éppen működésbe lépő tűzijáték fölé hajol, vagy akit eltalál egy rossz szögben elindított tűzijáték-rakéta.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 28. 16:05, kedd | Belföld

Elítélték a műtárgyakat elsikkasztó volt főmuzeológust

Bűnösnek mondta ki a bíróság és két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönre, valamint 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a főmuzeológust, aki műtárgyakat sikkasztott

2020. Január 28. 16:03, kedd | Belföld

43 milliót csaltak ki nyugdíjasoktól az unokázós csalók

Három éve megsokszorozódtak az unokázós bűncselekmények.

2020. Január 28. 15:54, kedd | Belföld

Fontos határidőre hívja fel a figyelmet a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 2019. évi bevalláshoz kapcsolódó felügyeleti díj második részletének fizetési határideje 2020. január 31. napja. A díj átutalása kizárólag

2020. Január 28. 14:36, kedd | Belföld

Új képzési programot indítanak a diaszpórában élő fiatalok számára

Új, ötéves képzési program indul a diaszpórában élő fiataloknak a sárospataki református kollégiumban - jelentette be Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa keddi sajtótájékoztatón.