Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2015. December 29. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: MTI - MTI Fotó: Mohai Balázs

Veszélyes lehet a tűzijáték

Veszélyes lehet a tűzijáték

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet a rendőrség

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet a szilveszter közeledtével a rendőrség. A bemutatóval egybekötött hétfői, budapesti sajtótájékoztatón arra figyelmeztettek, hogy ezeket az eszközöket nem szabad átalakítani, szétszerelni, mert komoly sérüléseket okozhatnak, és ügyelni kell a megfelelő tárolásukra is.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője kiemelte, hogy pirotechnikai eszközöket csak ellenőrzött, engedélyezett helyen szabad venni. Jelezte: a termékeken lennie kell a többi között magyar nyelvű használati utasításnak.

Azt mondta, "csomagtartóból, kapualjból vagy piacon, vásárokon" senki ne vegyen ilyen eszközöket, mert azok "jobb esetben" hamisítványok, amelyek nem működnek, rosszabb esetben viszont nem megfelelően tárolt, veszélyes termékek.

Kiemelte, hogy a pirotechnikai eszközök komoly sérüléseket okozhatnak, előfordult halálos baleset is. Ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy ezeket az eszközöket nem szabad átalakítani, szétszerelni. A pirotechnikai eszközöket száraz, tiszta helyen kell tartani, tilos együtt tárolni tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal, például benzinnel vagy alkohollal, kiskorúak elől pedig el kell zárni ezeket a termékeket.

Fontosnak nevezte, hogy a vásárlók figyeljenek arra, sértetlen-e a termék csomagolása. Ha nem, vigyék vissza a forgalmazóhoz, ne próbálják megjavítani, mert nem lehet, hiszen egyszer használatosak. Szólt arról is, hogy ha egy tűzijáték elázik, akkor kiszárítás után sem szabad használni.

Huszák András kitért arra, hogy a tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani a helyet, hogy emberek testi épségét ne veszélyeztesse, és a közelben ne legyen tűz- vagy robbanásveszélyes anyag. Kiemelte, hogy a biztonsági távolságot mindig be kell tartani. A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, és célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra is.

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának rendészeti osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a pirotechnikai eszközök használata "veszélyes üzem".

Ezeket a termékeket négy kategóriába sorolják, attól függően, hogy - egyebek mellett - milyen veszélyes a felhasználásuk és mennyi hatóanyagot tartalmaznak. A vonatkozó rendelet szerint az első két kategóriába tartozó eszközök egész évben megvásárolhatók, míg a harmadik kategóriába soroltak csak december 28. és 31. között. Utóbbiak december 31-én este 6 óra és január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel. Megtartani január 5-ig lehet ezeket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni - tette hozzá.

Povázsai Sándor kiemelte: petárdát magánszemélyek nem vásárolhatnak Magyarországon, annak a birtoklása is szabálysértésnek számít.

A sajtótájékoztató után bábuk segítségével bemutatták be, hogy mekkora erőhatás éri a kezet, ha abban felrobban egy petárda, milyen sérüléseket szerezhet az, aki egy éppen működésbe lépő tűzijáték fölé hajol, vagy akit eltalál egy rossz szögben elindított tűzijáték-rakéta.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 23. 08:44, péntek | Belföld

Csökkent a benzin ára

Eltérőn változott pénteken a benzin és a gázolaj ára, a Mol Nyrt. a 95-ös üzemanyag literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal csökkentette, míg a gázolajét 3 forinttal emelte.

2019. Augusztus 22. 20:53, csütörtök | Belföld

Már péntektől kézhez kaphatjuk a szeptemberi családtámogatásokat

Az iskolakezdés segítésére már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások; az intézkedés 1,2 millió gyermekes családot érint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel.

2019. Augusztus 22. 19:19, csütörtök | Belföld

Gyilkosság a Balatonnál

A rendőrök egy 48 éves férfit, a feltételezett gyilkost fogták el Balatonfűzfőn.

2019. Augusztus 22. 14:52, csütörtök | Belföld

Rejtélyes haláleset a Balatonnál: "mozgásban maradt" az elgázolt férfi mobilja

Augusztus 17-én halálra gázolt a vonat egy férfit Balatonbogláron. Telefonjának adatai alapján végigkövethető az esti útja, de van egy részlet, amelyet homály fed.